Achtergronden

t("Lees meer over") Jan van Beieren: oervader van Hilversum
21 december 2023 ·
Een bijzondere dag: 4 maart 1424. Het was de dag dat ons Hilversum een onafhankelijk dorp werd. Hoezee! We hebben het te danken aan Jan van Beieren. Maar wie was hij?
t("Lees meer over") Hilversum: van schapendorp tot mediastad
12 maart 2024 ·
Lange tijd was Hilversum een klein simpel schapendorpje waar weinig gebeurde. Veel contact met de buitenwereld was er niet. Maar verschillende gebeurtenissen zorgden ervoor dat Hilversum uitgroeide tot de mediastad die het nu is. Hoe dat is gekomen, daar gaan we in dit verhaal in vogelvlucht doorheen.
t("Lees meer over") Waarom het grondwater in Hilversum zo hoog staat
6 maart 2024 ·
Al een tijdje staat het grondwater een stuk hoger dan het normaal staat. Dat komt doordat het heel veel heeft geregend. De hoge grondwaterstand zorgt op sommige plekken in Hilversum voor overlast. We vinden het heel vervelend voor inwoners die hier last van hebben. Helaas hebben we bijna geen invloed op het grondwater en zijn de mogelijkheden om er iets aan te doen beperkt.
t("Lees meer over") ‘Boodschap Februaristaking actueler dan ooit’
21 februari 2024 ·
Zeker 10.000 Hilversummers kwamen op 26 februari 1941 in verzet tegen de Duitse bezetter en de Jodenvervolging. Een belangrijk moment, dat we ook dit jaar weer herdenken. Wij spraken Joop Lahaise, secretaris van het Herdenkingscomité Februaristaking en raadslid in Hilversum. “Ik zou het mooi vinden als zoveel mogelijk mensen komen. En dat we niet alleen het verleden herdenken, maar ook juist nú de boodschap uitdragen: nooit meer onderdrukking en fascisme!”
t("Lees meer over") Zes keer rioolheffing: wat, waarom en waarvoor
21 februari 2024 ·
Ieder jaar weer ontvangt ieder huishouden in Nederland - dus ook wij in Hilversum - een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Niet al te leuk maar wel belangrijk. Met belastinginkomsten investeert de gemeente in projecten en voorzieningen in de stad. Weet dit: een betalingsregeling of kwijtschelding is mogelijk. Het hangt van een aantal voorwaarden af. Onderaan dit artikel leest u hoe u dat regelt. In dit artikel vertellen wij u meer over de rioolheffing.
t("Lees meer over") 5 x afvalstoffenheffing: wat, waarom en waarvoor
15 februari 2024 ·
Ieder jaar weer ontvangt ieder huishouden in Nederland - dus ook wij in Hilversum - een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Niet al te leuk. Het uitgangspunt is dat de (woon)lasten niet méér stijgen dan de inflatie. Weet dit: een betalingsregeling of kwijtschelding is mogelijk! Het hangt van een aantal voorwaarden af. In dit artikel vertellen wij u meer over de afvalstoffenheffing.
t("Lees meer over") Wie waren die erfgooiers eigenlijk?
14 februari 2024 ·
Erfgooiers stonden bekend als eigengereid, strijdvaardig, hardwerkend. Grote kans dat u afstamt van een echte erfgooier.
t("Lees meer over") 5 x onroerendezaakbelasting: wat, waarom en waarvoor
13 februari 2024 ·
Ieder jaar weer ontvangt ieder huishouden in Nederland - dus ook wij in Hilversum - een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Niet al te leuk, maar uitgangspunt is dat de woonlasten niet meer stijgen dan de inflatie. Met belastinginkomsten investeert de gemeente in projecten en voorzieningen in de stad. Weet dit: een betalingsregeling of kwijtschelding is mogelijk. Het hangt van een aantal voorwaarden af. In dit artikel vertellen wij u meer over onroerendezaakbelasting (OZB).
t("Lees meer over") Het verhaal van de Hilversumse gasfabriek
7 december 2023 ·
Het is koud dus staat de verwarming aan en gebruiken we meer gas. Als u een inkomen tot 130% van het minimumloon hebt, hebt u mogelijk recht op de eenmalige energietoeslag van € 1.300,-. Deze kunt u vanaf nu aanvragen. En wist u trouwens dat Hilversum vroeger een eigen gasfabriek had? In dit artikel vertellen wij u daar alles over.