“Op een dag kwam ik thuis vanuit mijn werk. Overal bloeiden krokussen, maar ons pleintje was grijs en grauw. ‘Het kan toch niet dat wij hier tegenaan moeten kijken’, dacht ik. In diezelfde periode las ik een artikel over iemand die met hulp van de gemeente tegels had verruild voor groen. Dat moest hier ook kunnen, dus nam ik contact op met onze wijkregisseur, Natascha Heerschop. Natascha heeft me erg goed geholpen. Ze adviseerde me om een plan te maken en daarin precies te zetten hoe ik het voor me zag. Daarna zouden we kijken of het haalbaar en betaalbaar was, en in hoeverre de gemeente het ging faciliteren. Daardoor voelde ik me meteen serieus genomen.
Tegels eruit, groen erin
Met mijn eerste opzet ben ik langs andere bewoners in de flat gegaan. Sommigen vonden het niks. Ze waren bang dat de bankjes die ik op het ontwerp had getekend, jongeren zouden aantrekken en dat dit voor lawaaioverlast zou zorgen. Anderen waren gelukkig wél enthousiast. Met die positieve reacties ben ik aan de slag gegaan. Uiteindelijk hadden we een definitief ontwerp met een extra bankje – naast het bankje dat er al stond – en wat tegels eruit en groen erin. Daarbij moesten we ook rekening houden met de hulpdiensten, voor wie altijd plek op het pleintje moet zijn. Met de afdeling Groen van de gemeente hebben we verder gesproken over het ontwerp. Zo was het onze wens om plantjes van biologische teelt te krijgen. Dat was niet mogelijk, maar het groen dat we nu hebben is wel onbespoten. Ook hebben we afgesproken dat wij het groen vanaf nu zelf onderhouden. De tegel met ‘Bewonersinitiatief’, die er ligt, geeft aan dat groenvoorziening ons perkje niet hoeft te onderhouden.
Naar beneden voor het bankje
De planten beginnen nu uit te lopen. Ik merk dat de bewoners van de flat het nieuwe pleintje leuk vinden. Ook van de bankjes wordt meer gebruikgemaakt. Mensen komen er speciaal voor naar beneden of ze gaan er even zitten na het uitlaten van de hond. Dit initiatief heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn buren heb leren kennen. Door de opzet van onze flat kom je elkaar weinig tegen. Nu heb ik ze ontmoet en dat kwam onlangs goed van pas. Ik was vervelend ten val gekomen en kon daardoor niet lopen. Omdat ik nu mensen via het tuintje kende, kon ik ze vragen om de post even voor me te halen. We zijn erg blij dat we het wijkbudget hiervoor konden gebruiken. Als we het zelf hadden moeten betalen, was het er niet van gekomen. De hulp van wijkregisseur Natascha was hierbij heel belangrijk. In het hele proces heeft zij een verbindende rol gespeeld en steeds gevraagd hoe het ging. Dat het tuintje er nu ligt, hebben we echt aan haar te danken.”
Heeft u ook een goed idee?
De gemeente hoort graag uw ideeën (wijkinitiatieven) om uw wijk leuker te maken en helpt u met het uitvoeren daarvan. Iedere wijk heeft een wijkbudget, waaruit vaak meebetaald kan worden aan uw idee. Neem hiervoor contact op met uw wijkregisseur. Kijk voor meer informatie op de pagina Mijn Wijk.