Als u een horecabedrijf begint, overneemt of verandert heeft u een exploitatievergunning nodig. U vraagt dit online aan. U heeft hiervoor uw DigiD of eHerkenning nodig.
Wat moet u weten
- Een vergunning is alleen nodig als bezoekers in uw zaak kunnen eten en drinken. Voor een afhaalzaak heeft u geen exploitatievergunning nodig. U mag dan geen tafels, bar of stoelen plaatsen en geen terras hebben!
- Voor onder andere bedrijfskantines, slijterijen, zorginstellingen, crematoria, rouwcentra, begraafplaatsen, heeft u geen exploitatievergunning nodig
- U vraagt wel een exploitatievergunning aan als:
- U een horecabedrijf start of overneemt
- De rechtsvorm van het horecabedrijf wijzigt (bijvoorbeeld van bv naar eenmanszaak)
- U het bedrijf uitbreidt of verbouwt
- U een terras start of uitbreidt
Voorwaarden
- Een exploitatievergunning is persoonlijk en kan niet aan anderen worden doorgegeven
- Iedere leidinggevende is minimaal:
- 18 jaar als het bedrijf geen alcohol verkoopt
- 21 jaar als het bedrijf alcohol verkoopt of een coffeeshop is
- De leidinggevende is van goed levensgedrag en staat niet onder curatele
- Elke ondernemer is automatisch leidinggevende
- Bij een bedrijf dat alcohol verkoopt heeft iedere leidinggevende de Verklaring Sociale Hygiƫne nodig
- Tijdens openingstijden moet minimaal 1 leidinggevende die op het aanhangsel staat aanwezig zijn
- Voor een horecabedrijf moet u ook een milieumelding doen. U heeft hiervoor uw DigiD of eHerkenning nodig
- Het kan zijn dat u een omgevingsvergunning brandveilig gebruik moet aanvragen
- Als u kansspelautomaten heeft, vraagt u daarvoor een aanwezigheidsvergunning aan. U moet dan ook een alcoholwetvergunning hebben
Contact
Als u vragen heeft kunt u bellen met 14 035 en vragen naar cluster Horeca. U kunt ook mailen naar horeca@hilversum.nl
Wat moet u doen
Meesturen
- Kopie geldig paspoort of ID-kaart (geen rijbewijs) van aanvrager, alle ondernemers, leidinggevenden en leningverstrekkers
- Arbeidsovereenkomsten tussen ondernemer en leidinggevenden op het aanhangsel
- Huur-, koop- en/of pachtovereenkomst van het pand en/of de onderneming
- Situatietekening en/of bouwtekening van het horecabedrijf met eventuele terrassen (schaal 1:100, geef ook duidelijk aan wat de maten zijn en hoe de lokaliteiten heten)
- Formulier Wet Bibob. U kunt dit aanvragen, invullen en ondertekend met gevraagde bijlagen uploaden bij uw vergunningaanvraag
Na uw aanvraag
- Pas als u alle documenten en gegevens ingeleverd heeft, nemen wij uw aanvraag in behandeling
- De gemeente heeft 8 weken de tijd om op uw aanvraag te beslissen en mag deze termijn met 8 weken verlengen
Wat kost het
- De kosten voor het aanvragen van een exploitatievergunning hangen af van het aantal activiteiten en wat voor bedrijf het is. Zie hiervoor hoofdstuk 3 van de Legesverordening.
Bekijk ook
- Alcoholwetvergunning voor horeca en slijterijen
- Alcoholwetvergunning voor verenigingen en stichtingen
- Horecaverordening
- Wijzigen leidinggevende Horecakader. Gezellig en Gastvrij: Horeca maakt Hilversum!
- Aanmelden Nieuwsbrief Horeca