Wat moet ik regelen
DigiD aanvragen
Je hebt een DigiD nodig als je iets bij een overheidsorganisatie wilt regelen. Zoals het aanvragen van de studiefinanciering en zorgtoeslag. Een DigiD aanvragen is gratis via digid.nl.
Bankrekening openen
Voor geldzaken zoals bijvoorbeeld salaris, studiefinanciering, betalingen en een pinpas heb je een bankrekening nodig. Veel banken hebben speciale jongeren- of studentenrekeningen.
Verzekeringen afsluiten
De belangrijkste verzekeringen:
Zorgverzekering
Een zorgverzekering heb je nodig om naar de huisarts of ziekenhuis te gaan. Tot je 18e jaar ben je gratis meeverzekerd bij je ouders. Vanaf 18 jaar moet de zorgverzekering betaald worden. Bespreek met je ouders of je onder de verzekering van je ouders blijft of dat je een eigen zorgverzekering afsluit. Een zorgverzekering zoeken kan via zorgwijzer.nl. Voor lagere inkomens heeft de gemeente een speciale zorgverzekering bij DSW.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden om te nemen. Je bent dan verzekerd wanneer je schade aan (spullen van) anderen maakt. Als je nog thuis woont, kan het zijn dat je dan nog onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders valt. Kijk samen met je ouders of dit geregeld is.
Studiefinanciering aanvragen
Vanaf 18 jaar kan je geld aanvragen voor je studie (mbo, hbo of universiteit). Dit heet studiefinanciering. Als je nog naar de middelbare school of het volwasseneonderwijs gaat heet dit: tegemoetkoming scholieren. Meer informatie en het aanvragen van een studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren vind je op duo.nl.
Toeslagen aanvragen
De overheid heeft een aantal toeslagen waarvoor je in aanmerking kan komen. Denk aan zorgtoeslag om je zorgverzekering te betalen of huurtoeslag voor de huur van een sociale huurwoning. Meer informatie en aanvragen vind je op toeslagen.nl.
Woonruimte zoeken
Op woningnet.nl vind je alle (sociale) huurwoningen van woningbouwcoöperaties in Hilversum en omgeving. Als je een woning wilt huren, moet je je inschrijven bij Woningnet. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je hebt op een woning. Daarom is het belangrijk om je gelijk in te schrijven als je 18 wordt.
Alimentatie ontvangen
Als je ouders zijn gescheiden en één van je ouders kinderalimentatie krijgt, dan kan je vanaf 18 jaar de alimentatie zelf ontvangen. Maak hierover afspraken met je ouder(s).
Donorregistratie
Als je 18 jaar wordt, kom je automatisch in het donorregister. Op donorregister.nl geef je aan of je wel of geen donor wilt zijn. Je kan je keuze altijd aanpassen.
Hulp of advies
Het kan lastig zijn om al deze zaken alleen te regelen. Misschien kunnen mensen om je heen meehelpen. Lukt dat niet dan zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt als je vragen of (geld) zorgen hebt over je persoonlijke situatie.
Regelen van zaken
MEE helpt je graag om alles goed te regelen. Hulp is gratis. MEE is bereikbaar via het telefoonnummer (035) 623 03 39 of per mail via hilversum@mee-ugv.nl
Hulp bij geldproblemen
Een budgetcoach geeft tips en zoekt samen met jou naar een oplossing. Hulp is gratis. De budgetcoach is bereikbaar via loketgeldzorgen@hilversum.nl of (035) 629 21 50.
Extra geld van de gemeente bij een laag inkomen
Bij een laag inkomen kan je misschien gebruik maken van regelingen van de gemeente Hilversum.
Informatie voor je ouders
Op de pagina 'Mijn kind wordt 18', staan de belangrijkste zaken wat je ouder(s) moet(en) regelen als jij 18 wordt.