Hout stoken

Een houtvuur of (pellet)kachel brengt schadelijke stoffen in de lucht. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond. Laat het vuur daarom liever wat vaker uit. En als u stookt, stook dan zo schoon mogelijk.

Een houtvuur of (pellet)kachel brengt schadelijke stoffen in de lucht zoals fijnstof en roet. Bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.

Door op de goede manier te stoken zorgt u voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Hieronder een paar tips.

  • Gebruik alleen schoon en droog hout
  • Stook geen geverfd, gebeitst of ge├»mpregneerd hout
  • Zorg dat er voldoende lucht bij het vuur komt
  • Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer
    • Het RIVM adviseert om helemaal geen hout te stoken als er een stookalert is. U kunt ook een e-mail krijgen voor een stookalert. Op de stookwijzer ziet u wanneer en waarom het vuur beter uit kan blijven

Als u overlast van stoken heeft kunt u de volgende stappen volgen.

  1. Schrijf op wanneer, hoe vaak en waar u overlast van het houtstoken heeft en wat de gevolgen zijn. Noteer de dagen, tijdstippen, weersomstandigheden, waar u de overlast ervaart (in huis of tuin) en wat de gevolgen zijn van de overlast (bijvoorbeeld stank of roet)
  2. Als u last heeft van houtrook, dan kunt u het beste met uw buren in gesprek gaan en vertellen dat u last heeft van de rook. Meestal heeft de stoker zelf niet eens door dat hij of zij overlast veroorzaakt. Vindt u het lastig om het gesprek te beginnen met uw buren dan vindt u tips op problemenmetjeburen.nl
  3. Als u er samen niet uitkomt, dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling (gratis) van Versa Welzijn
  4. U kunt er ook over nadenken via de rechter een stookverbod aan te vragen

Verder willen we u vragen om uw ervaringen en signalen aan ons door te geven, zodat de wij een steeds beter beeld krijgen van de overlast.