Roderik van Grieken

Partij:
D66
Raadslid
Telefoon:
Website:

Introductie

Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in politiek. Als tiener bezocht al politieke bijeenkomsten en ging af en toe op de publieke tribune zitten van de Tweede Kamer om debatten te volgen. Als student werd ik actief in de universitaire politiek en ontdekte ik het belang van het goed kunnen spreken. Een (politieke) boodschap kan nog zo sterk zijn, als je niet in staat bent hem goed over te brengen dan gaat hij helaas meestal verloren. Na mijn afstuderen startte ik een bedrijf en een stichting onder de naam Nederlands Debat Instituut. Samen met collega’s train ik inmiddels al bijna 25 jaar professionals in het presenteren, argumenteren en vergaderen. Daarnaast treed ik wekelijks op als dagvoorzitter/debatleider. Heel vaak is dat binnen de publieke sector. Ook organiseren wij grote debatevenementen en trainingen binnen alle lagen van het onderwijs met als doel er voor te zorgen dat jonge mensen leren na te denken over maatschappelijke vraagstukken en in staat zijn hun argumenten goed te verwoorden en te luisteren naar anderen.
Sinds 2007 woon ik samen met mijn vrouw, zoon en dochter met heel veel plezier in Hilversum. Hardlopen is mijn hobby en er is geen mooiere plek in Nederland om dat te doen dan op de Hilversumse hei!

Motivatie

Mijn belangrijkste motivatie om commissielid/raadslid te zijn is dat ik een gezonde politieke cultuur van onschatbare waarde vind. Politiek doet er toe maar steeds vaker staan de politiek en politici in een negatief daglicht. Niet in de laatste plaats door hun eigen handelen. Door mijn werk heb ik heel veel raadzalen van binnen gezien en honderden debatten over maatschappelijke vraagstukken geleid en heb ik gezien dat een goed politiek debat valt of staat met oprechte interesse in de standpunten van diegenen waar je het niet mee eens bent. Met de intentie van alle deelnemers aan het debat om samen verder te komen. Helaas wordt politiek steeds meer het claimen van het eigen gelijk en het beschadigen van de ander. En daarmee verliezen we allemaal. Ik hoop de komende jaren bij te kunnen dragen aan een gezonde politieke cultuur met scherpe maar integere debatten waarin altijd het besef aanwezig is dat alle partijen het beste voor hebben met Hilversum.

Mijn persoonlijke overtuiging is dat Hilversum met ambitie naar de toekomst moet durven kijken. Er moet perspectief zijn voor al die mensen die graag in Hilversum willen (blijven) wonen maar nu geen plek vinden. Ook omdat we ze de komende jaren hard nodig zullen hebben in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de horeca. Daarbij moeten we er ook voor zorgen dat diegenen die een extra duwtje in de rug nodig hebben om een gelijke kans te krijgen om hun dromen te verwezenlijken, dat duwtje krijgen. En we moeten voorop durven lopen op het gebied van duurzaamheid. Willen we over 20 jaar nog steeds een bruisende stad zijn, dan moeten wij in de kopgroep willen zitten van de energietransitie in plaats van te wachten op het peloton. Of, zoals ze het in het Engels zo mooi verwoorden: ‘You snooze, you lose’. Kortom: het begint met ambitie! 

(Neven)functies

  • Nederlands Debat Instituut BV - Oprichter en directeur
  • Stichting Nederlands Debat Instituut - Voorzitter