Harmen Lindeboom (D66): Waarom ga jij dit doen?

Als optimist en blije volksvertegenwoordiger vertel ik wel eens op een verjaardag of een feestje dat ik raadslid ben. Mensen reageren beleefd en stellen een paar vragen, zoals hoeveel tijd je daarmee kwijt bent.

Twaalf tot zestien uur per week is heel normaal is dan mijn antwoord. Op maandagavond de vaste fractievergadering, op woensdag de formele commissie- en raadsvergaderingen. Dan nog zeker een halve dag om je huiswerk te doen en stukken te lezen. En natuurlijk nog het nodige buiten de deur om mensen te spreken en de stad te zien.
De blik wordt dan vaker wat meewarig. Helemaal als ik vertel dat ik daarnaast ook nog een “normale” baan heb. Wat bezielt iemand om zoveel tijd te steken in zoiets als een gemeenteraad? Ze vinden het goed om een gemeenteraad te hebben maar een beetje duf en langdradig is het wel, dus waarom ga jij dit doen?

En dan heb ik een antwoord in twee delen. 
Het eerste deel is dat van uitbesteden. Jij kiest gemeenteraadsleden zodat je niet zelf al die stukken hoeft te lezen en de vergaderingen bij moet wonen. Jij stemt op mij, of op iemand anders, met het idee dat wij verstandig genoeg zijn om goede keuzes te maken, zodat jij je tijd anders kan besteden. Dat evalueren we vierjaarlijks met de verkiezingen.
Het tweede deel is dat voor sommigen het raadswerk stiekem héél leuk is als je je er in verdiept. Alles binnen de stad komt voorbij, ik leer mijn stad in al haar geur en kleur écht kennen. Ik stuur mee aan het verbeteren van de stad én het gaat écht ergens over. 
Het is ingewikkeld om met tien(!) fracties tot goede besluiten te komen maar ook een uitdaging. Afhankelijk van het onderwerp vind je medestanders of juist tegenstanders, telkens anders verdeeld over de partijen. Gelukkig zijn veel partijen het op diverse onderwerpen meer eens dan oneens. Dat geeft kansen voor oppositiepartijen zoals de onze om nog steeds mee te sturen en de coalitie soms te verleiden om nog betere plannen te maken.

En soms is het heel moeilijk om mijn rol als raadslid goed in te vullen. De bewoners die het niet eens zijn met de plannen roeren zich vaak luid en duidelijk maar de voorstanders een stuk minder. Als raadslid zit ik er niet alleen om te doen wat de mondige inwoners willen maar ook om af te wegen en te beslissen wat goed is voor de stad als geheel. En dat is niet altijd 1:1 hetzelfde als het directe belang van die mondige inwoners. Ik moet dus soms lastige beslissingen nemen waar niet iedereen blij mee is. Ik sta er niet voor mezelf of voor een kleine groep maar voor het grotere goed van heel Hilversum. En dat is tijd die ik graag besteed.