Wat moet u weten
De Wet Bibob heet voluit Wet bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Met deze wet toetst de gemeente Hilversum of er risico bestaat dat:
- Er voordelen worden gehaald uit criminele activiteiten, zoals het witwassen van zwart geld
- Strafbare feiten worden gepleegd
Deze wet zorgt ervoor dat de gemeente zorgvuldig kijkt naar de integriteit van bedrijven en personen die met de gemeente werken.
Wanneer is de Wet Bibob van toepassing
De gemeente Hilversum heeft in haar Bibob-beleid beschreven in welke situaties de Wet Bibob van toepassing is.
- Horeca, coffeeshops en seksbedrijven (let op: bij deze aanvragen wordt altijd een Bibob-onderzoek uitgevoerd)
- Evenementen
- Omgevingsvergunning bouw
- Omgevingsvergunning milieu
- Subsidies
- Vastgoedtransacties
- Overheidsopdrachten
Toetsing op basis van signalen
De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek starten als er signalen zijn dat de aanvrager of zijn zakelijke omgeving mogelijk betrokken is bij strafbare feiten. Wanneer de gemeente na het verlenen van een vergunning signalen ontvangt van onder meer strafbare feiten kan er ook een onderzoek van de Wet Bibob volgen.
Wat moet u doen
Als uw aanvraag getoetst wordt aan de Wet Bibob moet u een Bibob-formulier invullen. In dit formulier staat precies welke stukken u moet aanleveren voor de toets. Bij de beoordeling van de ontvangen stukken kan de gemeente aanvullende vragen stellen en nadere documenten opvragen. Als er onvoldoende gegevens zijn aangeleverd, kan je aanvraag buiten behandeling worden gesteld.
Bij twijfel over integriteit, financiën en/of de zakelijke relatie(s) kan de gemeente om advies vragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Een adviesaanvraag bij het LBB heeft consequenties voor de behandeltermijn van de aanvraag. De uitkomst van het Bibob-advies van het LBB wordt meegenomen bij de besluitvorming.
Uitkomsten
Als uit het Bibob-onderzoek blijkt dat er een risico is dat de gemeente criminele activiteiten mogelijk maakt, kan de gemeente de aanvraag voor een vergunning, subsidie of opdracht weigeren. Ook kan de gemeente besluiten om geen vastgoedtransactie aan te gaan. Daarnaast kunnen lopende vergunningen of subsidies worden ingetrokken, een gegunde opdracht kan worden teruggedraaid, of een vastgoedtransactie kan worden stopgezet.
Na uw aanvraag
- Alle verzamelde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd in belang van openbaar bestuur
- Als u het niet eens bent met het besluit, dan kunt u bezwaar maken
Wat kost het
Een Bibob-onderzoek is gratis.
Contact
Als u vragen heeft kunt u bellen met 14 035. U kunt ook mailen naar bibob@hilversum.nl.