Uitzonderlijk hoog waterpeil in Hilversum

16 december 2024
Nooit eerder had Hilversum te maken met zo’n hoge grondwaterwaterstand als nu (sinds het vanaf 1960 wordt gemeten). Dat komt omdat het van half oktober 2023 tot en met mei 2024 veel en lang heeft geregend. Dit regenwater zakt overal de bodem in waardoor de grondwaterstand stijgt. Dit leidde op verschillende plekken in Hilversum tot overlast en schade. Wateroverlast kan ons allemaal treffen. Adviseur Riool/Water Sjors Traast en communicatieadviseur Watermanagement Rudy van der Linden van de gemeente beantwoorden enkele inwonersvragen.

Waarom is er sprake van een uitzonderlijke situatie?

“Het was het natste jaar sinds het begin van de metingen. Er viel meer dan 1200 mm regen. Normaal is dat ongeveer 800 mm, er viel dus 50 procent meer regen dan normaal.”

Waarom duurt het zo lang dat het regenwater de grond in zakt?

“In Hilversum zakt regenwater relatief snel de bodem in omdat het om zandgrond gaat maar omdat er zo extreem veel regen is gevallen, duurt het langer voordat dit als grondwater is afgevoerd naar de omliggende polders. Het grondwater stroomt vanaf de Utrechtse Heuvelrug, richting de Vechtplassen, de Eempolder en het Randmeer.”

Krijgen we nu weer/nog meer wateroverlast vanwege het huidige regenseizoen?

“De  grondwaterstand is na de extreem hoge stand van afgelopen winter wel gedaald, maar nog wel vergelijkbaar hoog als vlak na een normale winter. De grondwaterstand kan daardoor weer snel boven normaal gaan stijgen als het nu opnieuw veel en langdurig gaat regenen.”

Waarom hebben juist inwoners van Hilversum-Oost te maken met wateroverlast?

“Een deel van Hilversum-Oost ligt relatief laag, ingesloten tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Trompenberg. Hier komt het grondwater door de extreem hoge stand dichter onder het maaiveld.”

Welk soort schade kan wateroverlast veroorzaken?

“Waterschade in kelders en vloeren van gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming, aantasting van houten onderdelen, vlekken in tapijt en behang en spullen die kapot gaan omdat ze nat zijn geworden.”

Wat doet de gemeente hieraan?

“De gemeente gedoogt dat particulieren tijdelijk water vanuit hun kelders lozen naar de openbare ruimte en het riool. De gemeente doet onderzoek naar te nemen maatregelen in de openbare ruimte om het risico op overlast te verkleinen. En monitort de grondwaterstanden, informeert inwoners en eigenaren, en waarschuwt ze via de mail bij hoge grondwaterstanden.”

Wat kun je als inwoner doen bij of tegen wateroverlast?

“Zorg dat spullen eventueel tijdelijk worden verplaatst om verdere schade te voorkomen. Pomp overtollig water vanuit kelders weg. En onderzoek met een aannemer of adviseur of het mogelijk is om uw kelder waterdicht te maken.”

Waarom kan ons dit in de toekomst vaker overkomen?

“Hoewel de neerslag afgelopen winter historisch hoog was, zullen perioden van meer neerslag door klimaatverandering vaker gaan voorkomen.”

Ga voor meer informatie over grondwater naar: www.hilversum.nl, www.eigenhuis.nl of naar uw lokale belangenorganisatie.

Beeld: Wiebe de Jager / Dronewatch