Sekswerkbeleid: branche transparanter maken

6 juli 2023
Eerder dit jaar stelde de gemeente nieuw beleid voor sekswerk(ers) op. Wat is er nu precies veranderd en waarom is dit nodig? En waar hebben we het precies over als we spreken over sekswerk?

Sekswerk heeft verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die seksuele handelingen aanbieden tegen betaling, maar ook webcam(seks) en erotische massages. Zowel mannen, als vrouwen en transgenderpersonen doen dit werk. Wij vinden het belangrijk dat deze mensen veilig hun werk kunnen doen en dat zij gelijkwaardig zijn aan andere thuisberoepen, zoals kappers en nagelstylistes. Het nieuwe sekswerkbeleid dat de gemeente eerder dit jaar vaststelde is daar ook op gericht.

Belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil met ons oude beleid is dat sekswerkers thuis mogen werken onder dezelfde voorwaarden als andere thuiswerkberoepen. Sekswerk wordt hiermee dus gelijkgesteld aan bijvoorbeeld kappers en nagelstylisten. Voorheen moesten thuiswerkende sekswerkers een vergunning aanvragen. Dit hoeft niet meer. Ook is er geen meldplicht voor thuiswerkers. Want hoe meer regels voor sekswerk hoe meer je ze in de illegaliteit dwingt. We hopen met dit beleid de seksbranche transparanter te maken en de zichtbaarheid te vergroten. Juist door ze gelijkwaardig te behandelen kunnen we het gesprek aangaan over hoe zij hun werk op de juiste manier kunnen uitvoeren en of ze hulpvragen hebben.

Stappen naar instanties

Wat we ook hopen is dat de drempel om naar instanties, als de gemeente, te stappen lager wordt voor sekswerkers. Bijvoorbeeld als zij ervaring hebben met misstanden (bijvoorbeeld een klant die niet wil betalen) of zorg nodig hebben.

Stigmatisering

Het grootste probleem rond sekswerk is stigmatisering. Mensen denken vaak dat alle sekswerkers slachtoffer zijn van mensenhandel, maar dat is zeker niet het geval. We hebben er daarom bewust voor gekozen om het beleid voor sekswerk en mensenhandel van elkaar te scheiden. Niet elke sekswerker is slachtoffer van mensenhandel. En mensenhandel bestaat niet alleen uit seksuele uitbuiting. Er zijn ook sekswerkers die bewust hebben gekozen voor dit beroep. Maar door stigmatisering willen sekswerkers vaak onzichtbaar blijven voor instanties. Er heerst nog steeds een taboe op. Het zijn gewoon mensen die met sekswerk een legaal beroep in Nederland uitoefenen.

Illegale werkplekken

Een ander punt dat speelt rond sekswerk is dat in sommige gevallen sekswerkers vanuit een illegale werkplek werken. Een voorbeeld hiervan is als een bewoner zijn woning aanbiedt aan één of meerdere sekswerkers. Er is in dit geval geen sprake van thuiswerken.  Wie sekswerkers een werkplek aanbiedt heeft daarvoor een vergunning nodig. Zonder die vergunning spreken we van een illegale werkplek. In 2022 zijn er 16 illegale seksinrichtingen/werkplekken aangetroffen. In 2021 waren dit er 13.

Wat doet gemeente hieraan    

We hebben een gemeentelijk sekswerkteam dat toezicht houdt op de regels voor sekswerk. Bij overtredingen wordt er gehandhaafd. Maar we handhaven in principe alleen op mensen die illegaal sekswerk faciliteren, niet op het sekswerk zelf.

Melding doen

Hebt u het vermoeden dat er mogelijk sprake is van een illegale werkplek bij u in de buurt. Neem dan contact op met de gemeente: hilversum.nl/melding-doen