De VPRO-villa’s: één landgoed, zes huizen en één geschiedenis

13 oktober 2022
Zaterdag 8 en zondag 9 oktober kunt u tijdens de Xperiencedays een kijkje nemen in de studio’s op het Hilversumse Media Park. Kijk voor het hele programma op dutchmediaweek.nl! Om alvast in de stemming te komen, vertellen wij u het verhaal achter de zes villa’s van de VPRO.

Op de ’s Gravelandseweg staan zes villa’s die een bijzondere geschiedenis delen: Ze staan allemaal op de voormalige buitenplaats Lindenheuvel, hebben dezelfde bouwstijl, maar hadden allemaal verschillende bewoners. Deze villa’s kwamen later in handen van de VPRO. Hoe zit dat? En waar gebruikte de VPRO de huizen voor?

Buitenplaats Lindenheuvel

In 1834 kocht de Amsterdamse koopman Johannes van der Linden een gebied van zo’n zes hectare. Het gebied lag tussen de huidige ’s Gravelandseweg, Boomberglaan, Schuttersweg en Van der Lindenlaan. De buitenplaats kreeg de naam Lindenheuvel. Op de grond liet hij een groot herenhuis bouwen op de plek waar nu ’s Gravelandseweg 63 is. Deze originele villa werd door een latere eigenaar afgebroken. De buitenplaats met villa doopte Van der Linden: Lindenheuvel.

‘Gij edele stichter’

In 1836 werd Lindenheuvel op de verjaardag van mevrouw van der Linden feestelijk ingewijd. Het was namelijk een grootse gebeurtenis in Hilversum. De in die tijd populaire musicus Johannes van Bree componeerde speciaal een muziekstuk voor de opening. En de legendarische gemeentenotaris van Hilversum, Albertus Perk, hield een toespraak. Hij zei onder andere: “Eindelijk braken betere dagen voor dezen omtrek – beter vooral ook voor dit plekje gronds – aan; gij (edele) stichter van Lindenheuvel hebt die verstoorde schim doen deinzen, dien ban van onvruchtbaarheid opgeheven – voor barheid en eenzaamheid – schoonheid, leven en gezelligheid aan dit oord geschonken.”

Villa Linde Heuvel

Heel lang heeft “edele stichter” Johannes van der Linden niet kunnen genieten van zijn Lindenheuvel. In 1840 overleed de koopman. Zijn weduwe zette de zaken van haar man voort tot haar eigen dood in 1867. Dochter Charlotta erfde het landgoed. Na haar dood in 1880 veilden haar neven en nichten het landgoed. Daarbij werd de grond in 27 stukken verdeeld. Op nummer 63 verrees in 1885 de huidige villa met de naam Linde Heuvel. Eigenaar was wederom een Amsterdamse zakenman: Diamantair Abraham Simonszoon Delden. Hij gebruikte het met zijn gezin als zomerverblijf.

Gerihecolijofrani

De naastgelegen villa’s van ‘s Gravelandseweg 65, 67, 69, 71 en 73 werden in 1890 en 1891 gebouwd. Opvallend is dat ze allemaal dezelfde bouwstijl hebben als Villa Linde Heuvel. Vermoedelijk was Abraham Delden ook de opdrachtgever voor de bouw van deze villa’s, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat de villa’s andere bewoners hadden. Opvallend is de naam van het huis op nummer 71: Gerihecolijofrani. Dit huis dankt zijn naam aan de negen kinderen van winkelier in herenmode Noordman die het huis bewoonde: Gerard, Ria, Henk, Co, Lyda, Johan, Frans, Annie en Ied.

VPRO-villa’s

Villa Keizerstoren met huisnummer 65 was in 1931 de eerste van zes villa’s die de VPRO kocht. Vanaf 1935 woonde predikant-secretaris van de omroep dominee Spelberg er. Later zat hier de redactie van omroepblad Vrije Geluiden en vanaf de jaren ’70 gebruikte de VPRO het als bedrijfsrestaurant. De villa’s op nummers 63, 67, 69, 71 en 73 kwamen in de jaren ’50 in handen van de VPRO. Ook deze panden werden gebruikt als woonhuis voor belangrijke personen binnen de omroep of als kantoor voor redacties. Na het vertrek van de VPRO in 1997 hielden de villa’s hun zakelijke functie. Tot op heden worden de huizen gebruikt als kantorenpand door verschillende (media)bedrijven. 

Xperience Days Dutch Media Week

Sinds 1997 heeft de VPRO net als veel andere omroepen een eigen pand op het Mediapark. Zaterdag 8 en zondag 9 oktober kunt u een kijkje nemen in de studio’s op het Hilversumse Media Park. Kijk voor het hele programma op dutchmediaweek.nl.

Villa Lindenheuvel