Gemeentespeld 2023

Volgens traditie wordt er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een gemeentelijke onderscheiding uitgereikt; namelijk de gemeentespeld van Hilversum.
Deze onderscheiding heeft het college van burgemeester en wethouders in 2014 in het leven geroepen, om namens de gemeente Hilversum openlijke waardering uit te kunnen spreken voor burgers en organisaties die zich op buitengewone wijze voor de gemeente Hilversum hebben ingezet. Hierna leest u de speech van burgemeester Gerhard van den Top.

Er is het afgelopen jaar zoveel gebeurd en zoveel mensen en organisaties hebben zich op buitengewone wijze ingespannen, dat het een hele lastige keuze was om hier één persoon voor uit te kiezen.
Dit is ons ook niet gelukt. Dit jaar wordt er niet één gemeentespeld uitgereikt, maar 2 gemeentespelden.

Zoals ik in mijn toespraak al heb aangegeven, heeft het jaar 2022 voor een groot deel in het teken gestaan van de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Vele Hilversummers, ambtenaren, instanties  en gastgezinnen hebben zich vol overgave ingezet om opvang van de honderden vluchtelingen in Hilversum mogelijk te maken.

Liliane en Hilversummers.nl

De gemeente Hilversum is hier zeer trots op. Het is echter onmogelijk om iedereen die zich belangeloos heeft ingezet hiervoor openlijke waardering te geven.
Er is  besloten om één vrijwilliger aan te wijzen, als boegbeeld voor alle vrijwilligers en hulpverleners; Liliane van der Hoeven.
De vrijwilligers kunnen echter niet zo behulpzaam zijn zonder de coördinatie van het platform Hilversummers.nl . Door dit platform is het mogelijk geworden om alle Hilversumse aanbieders en hulpvragers op een goede- en efficiënte manier met elkaar te verbinden.

Ik verzoek Liliane van der Hoeven en namens het platform Hilversummers.nl  Allard Bentvelsen, Raoul van de Wetering en Youssef El Ian Douzi  om naar voren te komen en naast mij te komen staan.

Liliane van der Hoeven

Liliane, jij bent voor ons het boegbeeld voor alle vrijwilligers. Jij stond direct klaar om hulp te bieden en jij hebt dit ook op verschillende fronten gedaan.

Een leegstaand kantoorpand aan de Heuvellaan werd ingericht als opvanglocatie. Jij hebt hier een servicedesk opgericht. Dit werd het aanspreekpunt voor de opvang. Jij hebt hier ook invulling en coördinatie aan gegeven.
Door de servicedesk werden gasten opgevangen die de opvanglocatie binnenliepen. Zij werden zo mogelijk geholpen en anders doorverwezen. Vrijwilligers die binnenliepen of zich per email aanmeldden werden ingeschreven en waar passend toegewezen aan WhatsApp groepen. Hulpvragen vanuit de opvang werden geregistreerd en zo nodig uitgezet via het platform Hilversummers.nl en verschillende buurtgroepen.
Er werden e-mails beantwoord die binnenkwamen. Goederen en kleding die waren uitgevraagd werden aangenomen en verstrekt aan de aanvragers.
Voor de uitgifte van verzorgingsproducten werd een uitgiftepunt opgezet, dat ook via de servicedesk periodiek werd bemand.

Liliane, jij bent ook de initiatiefnemer voor de noodzakelijke fietslessen (zowel de theorie- als de praktijklessen).

Naast alle werkzaamheden voor locatie Heuvellaan en Hilversummers.nl heb jij ook jouw huis opengesteld voor 2 vluchtelingen; de Oekraïnse Stacy en haar vriend Ranny.
Beiden gevlucht vanuit de Oekraïne, waarbij Stacy zou worden opgevangen in Hilversum en Ranny geplaatst zou worden in de opvang in Goes. Jij vond echter dat zij bij elkaar moesten blijven en hebt hen daarom in huis genomen.   
Jij fungeert niet alleen als gastgezin, maar hebt ook een netwerk van Hilversumse gastgezinnen opgezet. Hier worden onderling ervaringen uitgewisseld en staan de gastgezinnen elkaar bij.  

Op dit moment wordt een gebouw op het Philipsterrein ingericht voor de opvang van Oekraïners.
Er is al een avond voor de toekomstige vrijwilligers georganiseerd om ze te informeren over alle ervaringen op de Heuvellaan. Een enorme drive om de beschikbare tijd te benutten om de nieuwkomers zo hartelijk mogelijk te ontvangen en ze zo goed mogelijk in verbinding te laten komen met de buurt en de Hilversumse netwerken.


Het toekennen van een gemeentespeld aan Liliane van der Hoeven als boegbeeld voor alle vrijwilligers  doet recht aan alle inzet van de vele vrijwilligers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de opvang van de Oekraïnse vluchtelingen en ook voor de overige vluchtelingen.
Dit verdient openlijke- en gemeentelijke waardering. Gelet hierop is de gemeentespeld van Hilversum toegekend aan Liliane van der Hoeven!

Het online platform Hilversummers.nl

Ik wil u even voorstellen aan de heren naast mij. Zij zijn namelijk hèt gezicht van het platform.
Allard Bentvelsen (mede-initiatiefnemer en voorzitter), Raoul van de Wetering (mede-initiatiefnemer, secretaris / penningmeester) en Youssef El Ian Douzi  (de drijvende kracht achter de jong-Hilversummers).

De succesvolle inzet van de vele vrijwilligers is voor een groot deel te danken aan de coördinatie van het platform Hilversummers.nl . Door dit platform is het mogelijk geworden om alle Hilversumse aanbieders en hulpvragers op een goede- en efficiënte manier met elkaar te verbinden.

Het platform Hilversummers.nl is in eerste instantie tot stand gekomen voor iedereen die Hilversum mooier wil maken, op ieder gebied. Een idee kenbaar maken, anderen betrekken bij het idee en mogelijkheden zoeken om de ideeën ook te realiseren.  
De lijst met ideeën en ook realisaties wordt ieder moment groter. Een paar voorbeelden:
Orange the World, Music around the Fireplace, OPEN035, Sinterklaas, Buurtcentrum de Geus, Queens Gambit Hilversum, Vonk in de Wijk, Duurzame 3-daagse, Samen is Leuker, Vrijwilliger van het jaar verkiezing, street-art langs het spoor en electro-huisje Noord, Verduurzaming Werf35, One Take Away, projectdagen A. Roland Holst College, Stadsgesprek Electrobuurt, Media Foyer/ Dudok Radio, wormenhotels, lancering pilot MediaLab, Burendag 2021, participarty de Podcast, Hilversum Redactie School voor Journalistiek 2021, de 100 van Hilversum en nog vele, vele andere activiteiten.

Het afgelopen jaar heeft het platform enorme inzet getoond met betrekking tot de ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne en de verbinding gezocht met de Hilversumse gemeenschap. Dezelfde inzet wordt getoond bij de andere vluchtelingen die het afgelopen jaar in Hilversum (hotel Gooiland) zijn opgenomen en de velen die nog gaan komen.  Dit betreft o.a. het activeren en betrekken van de samenleving, het zoeken naar een dagbesteding, het verzorgen van taallessen en ook de zorg voor het algehele welzijn.


Het toekennen van een gemeentespeld aan het online platform  doet recht aan de coördinatie van alle inzet van de vele vrijwilligers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de opvang van de Oekraïnse vluchtelingen en de overige vluchtelingen.
Dit verdient openlijke- en gemeentelijke waardering.
Gelet hierop  is de gemeentespeld van Hilversum toegekend aan het online platform Hilversummers.nl en zal ik de speld overhandigen aan de voorzitter Allard Bentvelsen.

Foto: Youssef El Ian Douzi