Het collegevoorstel voor deze pilot, genaamd ‘Bouwdepot’, wordt op 5 maart 2025 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De pilot vloeit voort uit de unaniem aangenomen motie in november 2023 van de SP en de PvdA ‘(Op)bouwdepot: alle jeugd recht op een mooie toekomst’. Hilversum sluit hiermee aan bij steden als Eindhoven en Amersfoort, waar eerdere pilots van het Bouwdepot goede resultaten lieten zien. Uit onderzoek blijkt dat dergelijke steun bijdraagt aan financiële rust, een verbeterd toekomstperspectief en uiteindelijk kosten bespaart op maatschappelijke ondersteuning.
Wethouder Gerben van Voorden (Zorg en Samenleving): “Deze pilot geeft kwetsbare jongeren de kans om écht een toekomst op te bouwen. Wij geloven dat dit een duurzame oplossing is voor een complexe problematiek en we hiermee veel leed kunnen voorkomen. Iedereen verdient een kans, zeker aan het begin van je leven.”
Gemotiveerde deelnemers
Deelnemers worden zorgvuldig geselecteerd op basis van specifieke criteria. Zij verkeren in een kwetsbare positie, kampen met financiële stress en hebben geen sociaal of financieel vangnet. Daarnaast moeten zij gemotiveerd zijn om met deze steun hun leven weer op de rails te krijgen. De jongeren worden begeleid door Kwintes en stellen samen met hun begeleiders een contract op met concrete afspraken over hun ontwikkeling.
Investering op lange termijn terugverdiend
Het Bouwdepot biedt niet alleen financiële zekerheid, maar helpt ook bij het verminderen van mentale problemen, sociale uitsluiting en studie-uitval. Begeleiders ervaren daarnaast meer ruimte om daadwerkelijk te focussen op persoonlijke ontwikkeling, omdat financiële stress bij de jongeren afneemt. De investering van 217.000 euro wordt op termijn terugverdiend door besparingen op onder andere maatschappelijke opvang, Wmo-zorg en schuldhulpverlening.
De gemeente Hilversum zal de pilot nauwkeurig monitoren en evalueren. Bij een positief resultaat wordt gekeken naar structurele invoering van het Bouwdepot.