In het ontwerp staat onder andere hoe de gemeente eruit komt te zien en welke financiële gevolgen de samenvoeging kan hebben. Zo blijkt de herindeling mogelijk zonder dat de woonlasten voor inwoners stijgen.
In juli 2024 spraken de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum de intentie uit om Wijdemeren per 1 januari 2027 toe te voegen aan Hilversum en daarvoor een plan te maken. De gemeenteraden worden nu gevraagd het herindelingsontwerp vrij te geven, zodat inwoners, ondernemers en organisaties hun zienswijze kenbaar kunnen maken.
Een financieel solide basis
Het herindelingsontwerp bevat ook een financieel technisch rapport. Daarin wordt in beeld gebracht dat de begroting van de toekomstige gemeente sluitend is. Bovendien ontvangt de toekomstige gemeente vanaf 2027 jaarlijks 4,4 miljoen extra Algemene Uitkering van het Rijk. Dit maakt de herindeling financieel solide en daarmee is het desgewenst ook mogelijk een stijging van de woonlasten te voorkomen. Wat betreft woonlasten hoeft niemand door de samenvoeging financieel nadelen te ondervinden. “Veel inwoners hebben aangegeven zich zorgen te maken over de financiële impact van deze herindeling. Mede door de structurele bijdrage van het Rijk is een financieel solide plan mogelijk geworden en dat is goed nieuws”, aldus wethouder Bart Heller van Hilversum.
Inwoners actief betrokken bij het proces
In de afgelopen maanden hebben inwoners, ondernemers en organisaties actief meegedacht over de herindeling. Iedereen die dat wilde, kon meepraten tijdens themasessies en ook online. Speciaal voor jongeren was er de bijeenkomst Pizza & Politiek en in alle wijken en dorpen zijn straatgesprekken gehouden. Dankzij deze bijdragen zijn belangrijke thema’s zoals dorpsidentiteit, economie en natuur/landschap duidelijker geworden. Inwoners en ondernemers hebben concrete suggesties gedaan. Deze waardevolle inbreng is verwerkt in het herindelingsontwerp. “De betrokkenheid van de deelnemers is groot. Mensen gaven aan waar hun zorgen zaten maar vooral ook waar zij kansen zagen. Zo kwamen er concrete suggesties op tafel hoe in de toekomst we van elkaars kennis en kracht gebruik kunnen maken”, aldus Burgemeester Mark Verheijen van Wijdemeren.
Het herindelingsontwerp is de eerste, gezamenlijke stap om de samengevoegde gemeente van 120.000 inwoners en 20.000 bedrijven een goede start te geven, gesteund door zoveel mogelijk inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners. Het beschrijft welk aantrekkelijk perspectief er is op een gedeelde toekomst, waarbij “Samen Sterker” de richting bepaalt, een sterkere gemeente die ruimte biedt aan een veelheid van leefgebieden, identiteiten en gemeenschappen. Daarbij blijkt uit het plan dat de herindeling ook vanuit financieel en organisatorisch oogpunt haalbaar is. Recentelijk hebben de colleges gezamenlijk het voornemen uitgesproken om vooruitlopend op de herindeling al per 1 januari 2026 de ambtelijke organisaties samen te voegen.
Vervolg proces en mogelijkheid tot inspraak
Als de gemeenteraden in december 2024 het herindelingsontwerp goedkeuren, komt het gedurende acht weken ter inzage te liggen. Tijdens deze periode kunnen alle inwoners, ondernemers en organisaties die dat willen hun zienswijzen indienen. Dit kan op de gebruikelijke wijze (per brief en e-mail) en via de website.
Het herindelingsontwerp wordt aangevuld met de zienswijzen tot een ‘herindelingsadvies’. De gemeenteraden nemen hierover op 27 maart 2025 een besluit. Het herindelingsadvies moet uiterlijk 1 april 2025 naar de provincie Noord-Holland worden gestuurd om de herindeling op 1 januari 2027 te realiseren.