Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer George Johan Maria (roepnaam George) Heuft ( 67 jaar)
Een heel bekend gezicht voor de gemeente Hilversum: George Heuft.
Afgelopen januari heb ik afscheid genomen van deze zeer waardevolle medewerker. Gedurende de periode van 1 januari 1986 tot 7 januari 2025 was George Heuft werkzaam als juridisch adviseur bij onze gemeente. Al die jaren heeft hij zich onderscheiden als een bevlogen jurist: scherp in zijn analyses, helder in zijn adviezen, en altijd collegiaal in de samenwerking. Zijn juridische expertise is voor ons van onschatbare waarde gebleken.
Voordat ik mijn verhaal verder afmaak, wil ik graag een zijsprongetje maken. Bijna veertig jaar lang was George overdag een hardwerkende ambtenaar, maar wat velen van ons niet wisten…… is dat hij hiernaast nog een passie had, namelijk voor de muziek. De symfonische rockband Ozon. Vele avonden en weekenden worden al jarenlang door George ingevuld met componeren, zingen en het spelen van zijn gitaar; alles ten behoeve van de band. Als het goed is, is nu ook het bewijs zichtbaar op de muur achter mij.
Als verrassing voor George is de band Ozon nu aanwezig en zijn zij bereid om ons ook de passie van George te laten horen.
Graag een applaus voor Ozon!
Hartelijk bedankt voor jullie muzikale felicitatie richting George. Jullie hebben een klein stukje gespeeld van het nummer ‘sketches of yesterday’. Een nummer dat gaat over de jeugdjaren van George in Hilversum.
Mij is verteld, dat dit ook het enige stukje van de compositie is, dat jullie kunnen of willen spelen zonder George.
Terwijl jullie naar beneden komen en plaatsnemen bij George, zal ik mijn toespraak voortzetten.
George is vandaag niet uitgenodigd om stil te staan bij hetgeen hij in zijn reguliere functie heeft betekend. Het is vooral zijn vrijwillige inzet, bovenop zijn fulltimebaan, die het zo bijzonder maakt.
Naast zijn muziek en zijn fulltime functie zette hij zijn juridische kennis ook jarenlang in voor de rechtsbescherming van burgers in andere gemeenten.
Hij was van 1997 tot 2024 voorzitter van de commissie beroep en bezwaar in de gemeente Diemen en vanaf 2006 tot 2025 in de gemeente Lopik.
Door deze beide gemeenten wordt George getypeerd als een zeer bekwaam voorzitter, die naast een uitgebreide juridische kennis ook oog heeft voor belangen, spanningen en gevoelens die zich tijdens een hoorzitting kunnen voordoen. Hij biedt aanwezigen tijdens de hoorzitting de ruimte om hun verhaal te doen, maar houdt daarbij het juridische kader en dat wat bij de commissie voorligt in de gaten. Daar waar noodzakelijk, tracht hij de aanwezigen te wijzen op risico’s die zich door het indienen van een bezwaarschrift kunnen voordoen, maar legt hij ook onduidelijkheden aan hen uit en tracht hij te kijken of er een voor alle partijen bevredigende oplossing mogelijk is. Zijn voorbereiding op hoorzittingen was grondig, zijn adviezen zorgvuldig onderbouwd, en zijn empathie richting de betrokken burgers opvallend.
Er was niet alleen oog voor de juridische kant van de zaak, maar ook voor de menselijke kant – de spanningen, de emoties, de onzekerheden. En dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Door zijn reguliere werkzaamheden als juridisch adviseur bij de gemeente Hilversum weet George Heuft als geen ander welke spanningen zich binnen de samenleving voordoen tussen inwoners en een bevoegd bestuursorgaan. Hierdoor kan hij tijdens de hoorzittingen een bijdrage leveren om de kloof tussen inwoners en het bevoegd bestuursorgaan te verkleinen en in sommige gevallen zelfs het onderlinge begrip te vergroten.
De inzet die deze werkzaamheden vereisten, was veel omvangrijker dan de onkostenvergoeding die voor deze werkzaamheden werd geboden; hierdoor kan zijn inzet voor de gemeente Diemen en de gemeente Lopik ook worden aangemerkt als bijzondere verdiensten.
Wie bijna drie decennia lang vrijwillig zijn tijd, energie en kennis inzet voor de rechtsbescherming van anderen, verdient openlijke waardering. Deze waardering wordt vandaag gegeven.
Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd de heer George Johan Maria Heuft te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
Mevrouw Maria Magdalena (roepnaam Rianne) Berkhout (79 jaar)
Rianne Berkhout is vanaf 1975 een onmisbare vrijwilliger voor de Protestante Kerk Nederland en dan met name voor de Morgensterkerk in Hilversum. Gedurende afgelopen vijftig jaar heeft zij vele werkzaamheden verricht, zoals:
- lid van de kerkenraad,
- ouderling-kerkvoogd,
- kerkrentmeester
- aanjager en de motor van diverse projecten
- pastoraal medewerkster
- oprichtster en leidster van de crea-crèche, een prachtig initiatief voor jonge moeders die één dagdeel per week in de kerk op elkaars kinderen passen en zelf creatief bezig zijn.
Zij heeft zich ook ingezet om de Goede Herderkerk te behouden toen vele kerken moesten sluiten. Daarnaast heeft ze veel werk verricht bij de bouw van De Morgenster.
Ook draagt zij zorg voor de organisatie en uitvoering van seniorenmiddagen die één a tweemaal per maand plaatsvinden. Rianne maakt hiervoor het programma, nodigt sprekers uit en organiseert het vervoer voor de groep senioren.
Naast de Protestantse Kerk Nederland zet zij zich samen met haar echtgenoot in voor een organisatie in Oeganda, Noah's Ark Children's Ministry; een christelijke hulporganisatie gericht op de meest kwetsbare kinderen in de samenleving. Het betreft een groot terrein met een kindertehuis, kleinschalige family units, scholen, een kerk en een medisch centrum.
Samen met haar echtgenoot worden fondsen in Nederland geworven voor het maken van familiehuizen. Rianne maakt allerlei spullen die zij verkoopt voor het goede doel, vaak van stoffen uit Oeganda. Daarnaast worden ook allerlei activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen. Er wordt aangegeven, dat zij samen inmiddels € 75.000 hebben ingezameld, waarmee drie huizen, elk voor 9 kinderen en een verzorger kunnen worden gebouwd.
Rianne en haar echtgenoot zijn ook tweemaal langere tijd naar Oeganda geweest om de projecten te bezoeken en ook daadwerkelijk hulp te bieden, waarbij Rianne dan van ’s morgens 6 uur tot ’s avonds 23.00 uur te vinden is in het kindertehuis voor de verzorging van wel 40 baby’s, het geven van naailes en het vervaardigen van de schooluniformen.
Dit jaar is er sprake van een vijftigjarig vrijwilligersjubileum en dat wordt vandaag op een hele mooie manier gewaardeerd. De inzet en de jarenlange verdiensten op het terrein van religieus leven en ontwikkelingshulp worden namelijk gewaardeerd met een Koninklijke onderscheiding.
Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd Maria Magdalena Berkhout te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
Marinus (roepnaam Rinus) Michels (92 jaar)
Eindelijk is het zover. De dag waar Rinus al zo lang op wacht. Bij festiviteiten in en rondom het Raadhuis vroeg hij steevast “wanneer krijg ik een lintje”. Helaas worden onderscheidingen niet automatisch verstrekt. Er moet altijd iemand zijn die een voordracht indient en er moeten ook mensen zijn die deze voordracht met motivatie ondersteunen. Gelukkig is het vandaag zover.
Rinus Michels is namelijk een begrip in Hilversum. Hij heeft niet de landelijke bekendheid van zijn naamgenoot, maar in Hilversum en omstreken weet iedereen wie “onze” Rinus Michels is.
Overal in Hilversum waar iets gebeurde – groot of klein – daar dook hij op. En dan niet zomaar als toeschouwer… Nee, met camera in de aanslag. Klaar om elk belangrijk moment, elke glimlach, elke traan, en elk applaus vast te leggen. Of het nu de jaarlijkse intocht van Sinterklaas was, een buurtfeest, een opening of een herdenking , Rinus Michels was erbij.
Wat velen misschien niet weten, is dat deze passie voor camerawerk al vroeg begonnen is. Rinus was tot zijn pensionering, halverwege de jaren negentig, werkzaam als cameraman bij de TROS. Een mooie carrière vol indrukwekkende producties. Wat zijn collega's zich vooral herinneren, zijn niet alleen de beelden die hij schoot, maar ook het beeld dat hij zelf achterliet: van een man met een groot hart. Vriendelijk, behulpzaam, sociaal betrokken. Een collega waarop je kon bouwen en waarmee je kon lachen.
Maar daar hield het niet op. Toen de pensioengerechtigde leeftijd zich aandiende, heeft Rinus niet gekozen voor vrije tijd en reizen. Hij wilde graag doorwerken.
Hij meldde zich aan bij de toenmalige lokale omroep van Hilversum. En tot voor kort, was hij nog steeds actief als cameraman, als journalist, als verhalenverteller van de gemeenschap. Als brenger van het nieuws voor NH Gooi.
Ondanks zijn bewonderenswaardige leeftijd liep hij met een zware camera op de schouder om reportages te maken over allerlei onderwerpen in Hilversum, maar ook in de omliggende gemeenten. Overal was hij een bekende verschijning met zijn kenmerkende bedrijfskleding, de camera op de schouder en een glimlach van oor tot oor vanwege zijn enorme plezier in het werk. Hij bracht in beeld wat onze regio bezighoudt en kwam nooit zonder een verhaal terug. Met het instinct van een journalist wist hij verhalen naar boven te toveren, want iedereen stelde zich open voor de aardige- en warme Rinus.
Zijn vrijwilligerswerk is niet alleen een bijdrage aan de lokale omroep; het is een bijdrage aan de samenleving. Want door zijn beelden blijft onze geschiedenis bewaard. Door zijn reportages krijgen mensen een gezicht en een stem. Door zijn aanwezigheid worden gebeurtenissen gedeeld, herbeleefd, en vooral: gewaardeerd.
Normaal gesproken zet hij iedereen in de spotlights, maar vandaag zijn de rollen omgedraaid. Nu staat Rinus niet achter de camera, maar voor het voetlicht.
Vanwege zijn gezondheid is het lastig geworden om het camerawerk te blijven verrichten. Dit is een enorm gemis voor NH Gooi en alle inwoners. Ik ben daarom zeer verheugd, dat de jarenlange inzet van Rinus Michels ook in Den Haag niet onopgemerkt is gebleven.
Met veel plezier kan ik melden, dat het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft behaagd om Marinus Michels te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd!
Mevrouw Malika Boumadkar – Boukhriss (57 jaar)
Dames en heren, voor mij is Malika een heel vertrouwd gezicht, want zij is al vanaf 2014 betrokken bij de Hilversumse samenleving door haar raadslidmaatschap voor Hart van Hilversum.
Als raadslid omschrijft zij zichzelf als volgt:
Ik ben half Fries en half Marokkaans. Ik woon in het Van Riebeeckkwartier in Hilversum Zuid-Oost. Vaak word ik omschreven als iemand met een positieve kijk op anderen, optimistisch, enthousiast en iemand met gevoel voor humor. Ik ben erg geïnteresseerd in de mensen om mij heen en in de omgeving. Ik luister graag naar wat anderen te zeggen hebben en ik ben goed in staat mij in te leven. Daarnaast ben ik toegankelijk en makkelijk benaderbaar. Ik hecht groot belang aan het leggen van verbindingen tussen verschillende doelgroepen, het opkomen voor de kansarmen en het strijden voor rechtvaardigheid. Ik omschrijf mijzelf graag als verbinder.
Gebleken is, dat Malika over een goede zelfkennis beschikt. Want naast haar raadslidmaatschap en drukke gezin met 4 kinderen en 2 kleinkinderen, vindt zij altijd tijd en gelegenheid om anderen te kunnen helpen en zet zij zich al jarenlang vele uren per week in op vele maatschappelijk gebieden. Ik zal er een paar noemen.
Haar interesse ligt met name in het buurtwerk. Vanaf 1996 is zij werkzaam als buurtbemiddelaar bij Versa Welzijn en zet zij zich in om meer begrip voor elkaar te krijgen en conflicten op te lossen. Hierbij werkt zij nauw samen met de professionals.
Zij heeft jarenlang een oudere dame met gezondheidsproblemen ondersteunt, door haar te helpen met de wekelijkse boodschappen en schoonmaken.
Vanaf 2012 is zij vrijwilliger bij – en voorzitter van het Wijkberaad Riebeeckkwartier. Het wijkberaad houdt zich bezig met het informeren en ondersteunen van de bewoners uit het Van Riebeeckkwartier, met als doel om samen met de bewoners en betrokken organisaties, het wonen en leven in deze wijk te verbeteren. Het wijkberaad wordt in een vroeg stadium betrokken bij plannen voor- en veranderingen in de buurt. Groepen bewoners die tegen een probleem aanlopen, kunnen bij het wijkberaad terecht voor ondersteuning. Maar bewoners kunnen ook bij het wijkberaad terecht als ze een actie op touw willen. Met Malika als voorzitter moet dat geen probleem zijn. Vele zaken worden door haar opgepakt, zoals:
- het redacteurschap van het wijkblad
- het openen en sluiten van de speeltuin
- het organiseren van een maandelijks Riebeeckbuffet voor mensen die het iets minder hebben
- deelnemen aan een wekelijks inloopspreekuur in het Huis van de buurt Riebeeck; hierbij worden omwonenden doorverwezen naar de juiste instanties
Malika heeft ook jarenlang zorggedragen voor de organisatie van vrouwenzwemmen bij het zwembad de Lieberg.
Vanaf 2017 is zij een vaste vrijwilliger bij werkervaringsbedrijf Heelo te Hilversum en fungeert zij als taalcoach voor 40 mensen met een migratieachtergrond. Zij leert hen niet alleen de taal, maar ook Nederlandse omgangsvormen en maakt ze ook wegwijs in onze samenleving.
Dit zijn enkele activiteiten die Malika verricht, maar er zullen er zeker nog ontbreken.
Uit haar verdiensten blijkt dat zij zeker een verbinder is en een vraagbaak voor vele Hilversummers met een andere culturele achtergrond. Deze jarenlange inzet op het terrein van integratie, welzijn en volksvertegenwoordiging is in Den Haag niet onopgemerkt gebleven.
Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd Malika Boumadkar – Boukhriss te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
Mevrouw Margaretha Maria (roepnaam Marga) Korswagen - Lambregts (66 jaar)
Marga is een vrijwilligster, die altijd voor een ander klaarstaat. Tot haar 57ste heeft zij gewerkt als groepsverzorger bij Zorgcentrum Amaris Zuiderheide.
Naast haar drukke reguliere werkzaamheden heeft zij zich al bijna 40 jaar ingezet als vrijwilliger voor de Stichting Johanniter Nederland. Dit is een stichting die actief is in het domein zorg & welzijn. Zij zetten zich in voor mensen die – om welke reden dan ook – niet vanzelfsprekend mee kunnen doen in de samenleving.
Dat doen zij op uiteenlopende manieren en werken hierbij vooral met vrijwilligers. Het doel is een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen. Vanuit deze stichting worden jaarlijks vakantieweken georganiseerd. Het is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend om met vakantie te gaan.
Daarom zet de stichting zich in voor o.a. ouderen met een zorgvraag, of mensen die geen zorg, maar wel hulp, begeleiding of financiële ondersteuning nodig hebben. Het is een volledig verzorgde groepsvakantie in Nederland, waarbij kundige- en bevlogen vrijwilligers voor de begeleiding zorgen en zorg of hulp kunnen verlenen.
Marga is bij deze stichting gestart als verpleegkundige, doorgestroomd naar hoofd -verpleging en fungeert nu als hoofd- leidinggevende.
In deze hoedanigheid is zij eindverantwoordelijk voor de algehele gang van zaken tijdens de vakantieweken.
Zij is de eerste vrijwilliger, die meer dan 55 x een vakantie heeft begeleid.
De werkzaamheden betreffen niet alleen de vakantie (7 dagen van 24 uur), maar betreffen ook het afleggen van huisbezoeken, intakegesprekken, vakantielocaties bezoeken, bestellingen van zorgapparatuur, zorgbeoordelingen opstellen en het aandacht geven voor-, tijdens- en na de vakantieweek.
Na afloop van een vakantieweek wordt er door Marga voor iedere bezoeker een verslag met foto's en teksten in de vorm van een krant gemaakt. Voor iedereen afzonderlijk een onvergetelijk aandenken aan een bijzondere vakantie.
Marga heeft ook deelgenomen aan een project, dat werd gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), met het doel om jonge vrijwilligers te werven via nieuwe kanalen, een app te ontwikkelen voor alle vakantievrijwilligers en educatief materiaal te ontwikkelen ter ondersteuning van het vrijwilligerswerk. Zij is in staat om vele anderen te enthousiasmeren om ook vrijwilliger te worden.
Gedurende drie jaar heeft zij zich ook wekelijks ingezet als vrijwilliger dagbesteding bij Zonnehoeve, een verzorgingshuis voor dementerende ouderen. Zij hielp niet alleen met knutselen, maar ging ook mee zwemmen en verzorgde hiervoor het vervoer, het aan- en uitkleden en zwembegeleiding.
Bij Zonnehoeve was zij ook eenmaal per maand gastvrouw bij de restaurantavond. Hier begeleidde zij de bewoners met hun gasten naar de tafel en hielp mee met serveren en afruimen.
Ook voor haar eigen familie staat zij altijd klaar. Zij was jarenlang mantelzorger voor haar schoonouders tot zij beiden zijn overleden. Vanaf 2020 is zij mantelzorger voor haar moeder die nog zelfstandig in een andere gemeente woont. Mede dankzij de ondersteuning van Marga kan haar moeder nog zelfstandig blijven wonen in Almere en is als het goed is, is zij vandaag ook hier aanwezig om deelgenoot te zijn van alle feestvreugde.
Margaretha Maria Korswagen – Lambregts, uw jarenlange inzet voor het welzijn van vele anderen is in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd u te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
De heer Eugenius Pius (roepnaam Eugène) Staffhorst (69 jaar)
Op zondag 1 september 2024 heb ik bij Tafeltennisvereniging Hilversum een Koninklijke Onderscheiding mogen uitreiken aan de heer Wim Oud vanwege zijn veertigjarige inzet als bestuurslid en vrijwilliger. Op dat moment was al duidelijk, dat er vanuit de Tafeltennisvereniging een volgende voordracht was ingediend.
De heer Wim Oud was binnen de Tafeltennisvereniging namelijk niet de enige met een enorme staat van dienst, want ook Eugène Staffhorst behoort tot deze buitencategorie.
Sinds 1977, dames en heren—u hoort het goed: sinds 1977—is Eugène Staffhorst actief als vrijwilliger voor de Tafeltennissport. Om het concreet te maken:
• Vanaf 1977 tot heden trainer en vrijwilliger,
• Van 1983 tot 1986 voorzitter van Tafeltennisvereniging Victoria (een voorloper van de huidige Tafeltennisvereniging Hilversum)
• Van 1986 tot en met 2006 bestuurslid Jeugdzaken en sinds de fusie van Victoria met Quick ’32
• Vanaf 2007 tot de dag van vandaag bestuurslid Jeugdsport van de uiteindelijke Tafeltennisvereniging Hilversum
Al bijna vijf decennia lang zet hij zich in op werkelijk alle denkbare manieren. Als bestuurslid, jeugdtrainer, coach, organisator, manusje-van-alles, en misschien nog wel het belangrijkste: de drijvende kracht achter alles wat deze sport in Hilversum en in de regio levend houdt.
Zijn betrokkenheid begon bij de afdeling 't Gooi/Midden van de Nederlandse Tafeltennisbond, waar hij zich tussen 1977 en 1981 inzette als lid van het afdelingsbestuur en als lid van de jeugdcommissie van de afdeling ‘t Gooi. Hij organiseerde toernooien, organiseerde club-overstijgende trainingen om zodoende het spelpeil van talentvolle jeugd te verbeteren en had een duidelijke visie op hoe tafeltennis toegankelijk en aantrekkelijk kon blijven voor jongeren.
Door zijn tomeloze inzet is de jeugdafdeling van de vereniging uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland; de afdeling telt gemiddeld 80 jeugdleden. Een prestatie van formaat, die niet zomaar tot stand komt. Daarvoor is visie nodig. Doorzettingsvermogen. En vooral: liefde voor de sport en voor de mensen die daarin actief zijn.
Eugène wordt binnen de vereniging enorm gewaardeerd, maar heeft ook de erkenning buiten de vereniging ontvangen. In 2013 werd hem door onze gemeente de Rinus Schaap Prijs toegekend voor de verdienstelijke vrijwilliger in de sport.
Er is hem een oorkonde uitgereikt, waarin zijn inzet goed omschreven is en nu, 12 jaar na dato, nog steeds van kracht is: Eugène Staffhorst is al meer dan 25 jaar het meest actieve verenigingslid van Tafeltennisvereniging Hilversum (in 2007 ontstaan uit de fusie tussen de Tafeltennisverenigingen Victoria en Quik ’32).
Hij geeft minimaal 2 dagen in de week jeugdtraining, begeleidt en is coach van jeugdspelers tijdens toernooien, competitie en evenementen, coördineert het jeugdbestuur, trainingen en toernooien, zoals afdeling-/ clubkampioenschappen en toernooien van de NTTB, hij organiseert verenigingsevenementen zoals een fietspuzzeltocht, ouder-kind toernooien en andere jaarlijks terugkerende evenementen. Ook enthousiasmeert en promoot hij de tafeltennissport op basisscholen.
Eugène is voorzitter van de jeugdcommissie en verzorgt daarnaast de materialen voor nagenoeg alle leden van de vereniging. Dit doet hij door zelf een inpandige tafeltenniswinkel te runnen.
Hij heeft in 2013 een programma opgezet om jonge kinderen( tussen de 4 en 6 jaar) kennis te laten maken met deze mooie sport.
Voor de leden is hij hèt aanspreekpunt voor allerlei zaken. Hij is een fijn persoon om mee samen te werken en wordt werkelijk door iedereen enorm gewaardeerd.
Toch is zijn inzet niet beperkt tot de sport. Ook buiten de tafeltennissport zet hij zich in voor anderen. Zo was hij dertien jaar lang bewindvoerder van zijn broer met een verstandelijke beperking.
Sinds 2016 is hij actief als vrijwilliger bij de Vrijwillige Thuishulp Hilversum van Versa Welzijn. Deze Thuishulp is er voor mensen die zelfstandig wonen, maar hierbij wat meer ondersteuning nodig hebben. Eugène verzorgd veelal het tuinonderhoud, maar langere tijd boodschappen, en is daarmee voor veel mensen van enorm belang.
Er is eerder stilgestaan bij de inzet van Eugène Staffhorst;
• In de 90-er jaren is hij benoemd tot lid van verdienste van de afdeling Midden van de Nederlandse Tafeltennisbond
• Hij is benoemd tot vrijwilliger van het jaar 2013 in de gemeente Hilversum en hierdoor ontving hij de Rinus Schaap prijs
• In 2020 werd hij erelid van de Tafeltennisvereniging Hilversum
Aan deze waarderingen wordt vandaag een bijzondere waardering toegevoegd.
Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd om de heer Eugenius Pius Staffhorst vanwege zijn bijzondere verdiensten op het terrein van de sport en ouderenwelzijn, te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
Mevrouw Wieke Bartha (roepnaam Wieke) Broeders – Buruma ( 71 jaar)
Wieke Broeders is een hele veelzijdige en sportieve vrijwilliger.
Tot de geboorte van het jongste kind heeft zij in het onderwijs gewerkt als gymnastiekdocent en schooldirecteur. Zij beëindigde haar werkzaamheden niet om volledig zorg te dragen voor de opvoeding van de kinderen, maar wilde ook graag ruimte hebben om vrijwilligerswerkzaamheden te verrichten.
De Hilversumse tennisvereniging H.L.T.C Gooiland kon als eerste op haar inzet rekenen.
Gedurende zes jaar was zij bestuurslid jeugdzaken en voorzitter van de Jeugd Technische Commissie. Vanuit deze functie was zij belast met het samenstellen van de jeugdteams, het coördineren van de competitiedeelname en de organisatie van de jeugd clubkampioenschappen.
Haar inzet voor de tennisvereniging werd gecombineerd met inzet voor een hockeyvereniging. Gedurende drie jaar was zij namelijk ook een fanatieke coach van een meisjeshockey team bij de Hilversumsche Mixed Hockey Club (HMHC).
Vanaf 1993 (dat is inmiddels 32 jaar) verzorgt zij de wekelijkse conditietraining voor ouderen in Hilversum.
In eerste instantie betrof het een initiatief van de Gemeente Hilversum. Helaas werd dit door de gemeente in 1995 gestopt. Hier nam Wieke geen genoegen mee en heeft deze conditietraining op eigen initiatief voortgezet.
De trainingen vinden in het voorjaar en het najaar buiten plaats en 's winters in de sporthal. Wieke verzorgt de training, maakt ’s winters de zaal gereed, stelt de muzieklijst op, ruimt op, onderhoudt de contacten met alle leden en verzorgt de administratie die helaas ook altijd noodzakelijk is.
Tijdens de schoolperiode van de kinderen was zij natuurlijk ook op deze school te vinden. Gedurende zeven jaar was zij als lid van de ouderraad en ook als vrijwilliger werkzaam op de Fabritiusschool in Hilversum. Als vrijwilliger was zij overal inzetbaar; als hulpkracht bij het leesonderwijs, als ondersteuner voor leerlingen van groep zeven bij het maken van werkstukken. Maar ook was zij luizenmoeder, klassenmoeder en natuurlijk kan het invallen bij afwezigheid van de gymnastiekleraar ook niet ontbreken.
Elf jaar lang kon ook Scoutingvereniging Zuiderkruis Hilversum op haar inzet rekenen. Als bestuurslid, maar ook als begeleider van de Welpen-speeltak. Hierbij mag de jaarlijkse speculaaspoppenverkoop niet onvermeld blijven. Ik heb begrepen, dat de ambtenaren van de gemeente Hilversum ook jarenlang zo’n lekkere speculaaspop van Sinterklaas ontvingen.
Menig Hilversummer heeft ook Wieke Broeders aan de voordeur gehad, want gedurende tien jaar zette zij zich ook in als wijkhoofd en collectant voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding (KWF). Een zeer belangrijk Fonds dat al sinds 1949 bestaat en helaas nog steeds noodzakelijk is om wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van kanker mogelijk te maken.
In 2022 heeft Wieke zich ingezet voor het begeleiden van jongeren met een verstandelijke beperking bij hun kennismaking van de golfsport bij Golfclub Spandersbosch.
Een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van sport, welzijn en onderwijs.
Het is dan ook geen verrassing, dat hiervoor openlijke waardering wordt toegekend.
Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd mevrouw Wieke Bartha Broeders – Buruma te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
De heer Robertus Bernardus (roepnaam Rob) Brundel (69 jaar)
Rob Brundel; een vrijwilliger op drie belangrijke fronten;
- het gebied van sport
- het gebied van buurtwerk
- het gebied van ouderenzorg
Veel van zijn vrijwilligerswerkzaamheden heeft hij tot 2022 verricht naast zijn reguliere baan als bouwkundig tekenaar. Dit betekende veel vrijwilligerswerkzaamheden in de avonduren en in de weekenden.
Sport:
Ruim 40 jaar heeft hij zich ingezet voor Hilversumse Sport Vereniging (HSV) Wasmeer (voorheen EMM genaamd); een grote omnisportvereniging in Hilversum met een handbal-, voetbal- en zaalvoetbal afdeling.
Gedurende deze jaren heeft hij vele bestuursfuncties vervuld, zoals penningmeester van het voetbalbestuur, afgevaardigde in het Algemeen Bestuur namens de voetbalafdeling, barvoorzitter en barmedewerker, jeugdleider van diverse jeugdteams en lid van het organisatiecomité van jeugdkampen. Ook was hij lid van de bouwcommissie voor de realisatie van het nieuwe paviljoen. Dit was een zeer langdurig proces waarbij Rob jarenlang gesprekken heeft moeten voeren, plannen moeten beoordelen en achtereenvolgens ook de bouw heeft begeleid. Vanzelfsprekend was hij naast zijn bestuurstaken als vrijwilliger altijd inzetbaar voor hand- en spandiensten.
Buurtwerk:
Rob zet zich vanaf 1995 in als vrijwilliger voor wijkcentrum De Zoutkeet; bestaande uit een buurthuis en een grote speeltuin. Ik ben daar 19 april nog geweest tijdens de seizoensopening van de speeltuin en heb zelf kunnen zien wat voor werk hierbij komt kijken. Rob is hier als vrijwilliger overal inzetbaar en verricht ook hier allerlei werkzaamheden. Hij is behulpzaam bij alle evenementen in de Zoutkeet, en onderhoudt ook de speeltuin en de tuin rond het buurthuis.
Rob is ook altijd bereid om oudere speeltuinoppassers te helpen om 's morgens de speeltuin gebruiksklaar te maken en al het zware werk voor hen te doen, zodat de kinderen weer veilig kunnen spelen.
Na zijn pensionering in 2022 is zijn inzet voor de Zoutkeet toegenomen, omdat zijn beschikbaarheid voor de avonden en de weekenden kon worden uitgebreid met werkzaamheden overdag.
Ouderenzorg:
Vanaf 2010 is Rob ook wekelijks te vinden bij Zonnehoeve, een locatie van Stichting HilverZorg. Een woonzorglocatie voor mensen met dementie. Gelegen op het landgoed Zonnestraal, midden in het Loosdrechtse Bos. Rob begeleidt de bewoners tijdens een wandeling of een fietstochtje.
Rob kan worden aangemerkt als een vrijwilliger met een ongekende inzet voor zijn medemens op verschillende gebieden. Dit verdient openlijke waardering.Vanwege zijn inzet voor HSV Wasmeer is Rob door hen al benoemd tot lid van verdienste en erelid. Aan deze waardering wordt vandaag nog een speciale waardering toegevoegd.
Gelet op de jarenlange inzet op het gebied van sport, sociale cohesie en welzijn heeft het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd de heer Robertus Bernardus Brundel te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Wilhelmina (roepnaam Ineke) van de Rotte (73 jaar)
Mevrouw Ineke van de Rotte, voor de gemeente Hilversum een heel vertrouwd gezicht en van onschatbare waarde. Zij heeft veel voor de Hilversummers betekend en is nog steeds van grote betekenis voor ons.
En nu staat zij hier, in de Burgerzaal en is zij onderdeel van de Algemene Gelegenheid.
Gedurende 8 jaar was zij gemeenteraadslid voor Groen Links in Hilversum. Als fractievoorzitter hield zij de belangen van de Hilversumse inwoners nauwlettend in de gaten.
Na haar raadslidmaatschap is zij zich blijven inzetten voor met name ouderen. Haar visie is, dat als een oudere lang zelfstandig wil blijven wonen, het netwerk op orde moet zijn en ook moet blijven. Hiervoor zijn laagdrempelige activiteiten onmisbaar, zodat ouderen deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij.
Ineke heeft zich na haar raadslidmaatschap met name gericht op drie bijzondere pijlers:
1) Seniorenvereniging Hilversum; oftewel Senver
2) Stichting Senia
3) Stichting Art Hilversum
Seniorenvereniging Hilversum
Vanwege haar inzet voor de ouderen, heeft zij in 2012 seniorenvereniging Hilversum opgericht; oftewel Senver Hilversum. Als voorzitter zette zij zich in, om datgene wat in Hilversum voor ouderen was opgebouwd op het gebied van cultuur, sport, belangenbehartiging, vervoersmogelijkheden en onderlinge dienstverlening, te behouden.
Haar inzet werd snel duidelijk;
Er werd een seniorenwegwijzer opgezet. Dit was een grote stap naar belangenbehartiging. Het was laagdrempelig en door de huisbezoeken werden de kwetsbare ouderen meer bekend. Er werd een seniorencafé gestart maar ook een lange afstand wandelgroep.
Een gestencild programma ontwikkelde zich tot een echt maandblad.
Ook de contacten met de Samenwerkende Bonden Ouderen Hilversum (SBOH) en de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) regionaal, provinciaal en landelijk werden gestimuleerd.
Mede door de inzet van Ineke werd Hilversum een van de best functionerende ANBO afdelingen van Nederland met de meeste vrijwilligers en de meeste activiteiten.
Na een wijziging in de structuur en een werkwijze, waar niet iedereen achter stond, nam Ineke het voortouw om in 2012 een eigen Seniorenvereniging te starten, los van de ANBO.
Ineke werd voorzitter. De vereniging telde direct 800 leden; alle vrijwilligers gingen over naar de Seniorenvereniging Hilversum.
Nog steeds is Ineke de drijvende kracht en degene die steeds iets nieuws bedenkt.
Vanuit Senver wordt aangegeven, dat Ineke aan de wieg stond en nog steeds staat van iedere activiteit van de ANBO en Senver Hilversum.
Stichting Senia
Een andere maatschappelijke behoefte, die door Ineke Van de Rotte is gesignaleerd en opgepakt, is het bij elkaar brengen van senioren door het leveren van ondersteuning aan literaire leesgroepen. Hieruit ontstond in 2009 de landelijke Stichting Senia, waarvan ze niet alleen medeoprichter, maar ook directeur was.
Een eenvoudige formule met een groot effect. Inmiddels kent deze stichting meer dan 10.000 leden in ruim 1850 clubs verspreid over het hele land.
Er zijn boekenlijsten voor verschillende genres, van moderne literatuur tot filosofie en geschiedenis. Er zijn in totaal ruim 900 titels om uit te kiezen. Voor elk nieuw
leesclubseizoen ontvangen leden een actuele boekenlijst. Senia nodigt leden uit om boeken van verschillende genres te lezen. Van elk gekozen boek ontvangen leden een leeswijzer die fungeren als leidraad. In een luisterclub wordt samen geluisterd naar muziek om er vervolgens over in gesprek te gaan. De meeste clubs behandelen zeven muziekstukken per jaar en het aanbod bestaat uit een bonte schakering van componisten, muziekstukken, tijdperken en stijlen.
Stichting Senia organiseert ook culturele uitjes voor de deelnemers.
Naast alle vrijwilligerswerkzaamheden vond zij nog tijd om in 2017 de bestuursfunctie van voorzitter Art Hilversum op zich te nemen, want ook de kunst heeft haar grote interesse. Gedurende de afgelopen 7 jaar heeft zij vele initiatieven en activiteiten ontplooid om de Hilversumse kunstenaars een podium te bieden.
Stichting Art Hilversum
Het doel van deze stichting is hoogwaardige kunst in Hilversum zichtbaar te maken door de verbinding tussen professionele kunstenaars en publiek te faciliteren en kunst toegankelijk te maken voor iedereen. De stichting verzorgt onder andere op meerdere plekken in Hilversum exposities. Natuurlijk is Ineke op de voorzittersstoel te vinden. Door het bestuur wordt veel tijd gestoken in de voorbereiding van activiteiten, het verzorgen van publiciteit en het onderhoud van de website. Daarnaast is er regelmatig contact met kunstenaars, vrijwilligers en andere Hilversumse cultuurinstellingen.
Ineke was de drijvende kracht achter expositielocaties. Dit resulteerde van een tijdelijke expositieruimte in de kelder van een oud winkelpand tot een winkelpand in de Kerkstraat en sinds het voorjaar van 2024 in de Hilversumse bibliotheek.
Vanuit Stichting ART Hilversum ontving ik een omschrijving van haar kwaliteiten, die ik u niet wil onthouden: Ineke is
• Een meester in het delegeren
• Een immer enthousiaste positivo
• Een creatieve denker in oplossingen
• Een voortvarende netwerker
• Een onverschrokken zoeker naar kansen
• Een tactische onderhandelaar bij conflicten
• Een aanpakker met een tomeloze energie
Als gemeente Hilversum wisten wij natuurlijk al dat Ineke zeer bijzonder was.
Voor haar langdurige inzet en bijzondere verdiensten heeft de gemeente Hilversum haar openlijke waardering gegeven door haar in 2016 al in te schrijven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum.
Vanwege haar enorme netwerk en kennis is zij in 2018 zelfs gevraagd om lid te worden van de Commissie voor het Gulden Boek. Deze commissie adviseert het college van burgemeester & wethouders over mogelijke kandidaten die kunnen worden ingeschreven in het Gulden Boek. Als burgemeester waardeer ik deze adviezen enorm.
Vandaag mag ik Ineke nog een prachtige waardering uitreiken. Vanwege haar indrukwekkende staat van dienst met name op het gebied van ouderen, welzijn en cultuur heeft het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd, mevrouw Wilhelmina van de Rotte te benoemen tot RIDDER in de Orde van Oranje-Nassau.
Van harte gefeliciteerd.
Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden
De heer Eric Feijten (61 jaar)
Het is vandaag het moment om de carrière van Eric samen met u door te nemen.
Zijn carrière begon tijdens zijn dienstplicht. Hij werd uitgezonden naar Libanon en heeft toen veel vastgelegd op camera.
Sinds 1996 is hij werkzaam als freelance cameraman in crisisgebieden over de hele wereld. Hij filmt voor de NOS, maar ook voor andere Nederlandse- en buitenlandse zenders. Hij stond in de frontlinie in onder andere Afghanistan, Oekraïne, Bosnië, Libië, Egypte en Irak om de gebeurtenissen vast te leggen, zoals de invasie in Irak en de slag om Mosul.
In 2001 overleefde hij een aanslag in Afghanistan, waarbij vier collega's om het leven kwamen. Vaak ging hij met (Nederlandse) troepen mee 'buiten de poort', in een uitzonderlijk geval ook met het Korps Commandotroepen. In Egypte werd hij diverse keren gevangen genomen en na een aantal dagen vrijgelaten. Regelmatig bezoekt hij nu de oorlogsgebieden in Oekraïne, Israël en Gaza.
Ook bij rampen staat hij vooraan om de wereld te laten zien wat er gebeurt, zoals bij de tsunami in 2004, de typhoon Hayan op de Fillippijnen in 2013, de aardbeving in Nepal in 2015 en bij de ramp met de MH-17 in 2014. Daarbij houdt hij altijd rekening met de lokale omstandigheden en culturen.
Gesteld wordt dat hij bekend staat om zijn integriteit, neutraliteit en het vermogen om in de meest uitdagende omstandigheden het verhaal te vertellen. Daarbij stelt hij zijn leven in de waagschaal. Met zijn beelden vertelt hij voornamelijk het verhaal van de gewone burger en hoopt met deze beelden de kijkers en de politiek in beweging te krijgen.
Eric is een enkele keer voorgedragen voor de Stan Storimans Tegel en was enkele jaren jurylid van deze prijs. In 2010 ontving hij de Prix de Roef voor de beste buitenlandreportage uit 2009, voor zijn reportages met talibanstrijders in Uruzgan. Hij was destijds de eerste die, samen met een collega, de taliban in het 'Nederlandse gebied' wist te spreken en te filmen. In 2015 ontving hij het Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor de VN in Libanon.
Naast zijn camerawerk is hij vanaf 2003 instructeur bij Hostile Environment Safety Training en verzorgt vier tot zes keer per jaar een training voor journalisten en camerateams die uitgezonden zullen worden naar oorlogs- en rampgebieden
Vanaf 2014 is Eric reservist-eerste luitenant bij het 1 CMI Commando
(Civil Military Interaction Commando) IDEA. Dit betekent, dat Eric kan worden opgeroepen 'wanneer daar behoefte aan is’.
Tot slot kan nog worden gemeld, dat Eric vanaf 2018 als instructeur bij de Nederlandse Vereniging voor Journalisten de cursus persveilig werken voor journalisten en camerateams verzorgt, hoe te handelen bijvoorbeeld tijdens demonstraties en moeilijke situaties op straat.
Geconcludeerd kan worden dat Eric een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de nieuwsgaring in crisisgebieden, waarmee hij onder bijzonder moeilijke omstandigheden het beeldverhaal heeft weten vast te leggen bij rampen, crises- en oorlogssituaties. Dit wordt aangemerkt als persoonlijke bijzondere verdiensten.
Ook de nevenverdiensten hebben een grote maatschappelijke waarde. Ik ben dan ook zeer verheugd, dat het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft behaagd, om Eric Feijten te benoemen tot RIDDER in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Dit betreft een onderscheiding die wordt toegekend na verdienstelijk handelen in een militaire uitvoering.
Van harte gefeliciteerd.
