Wethouder Bart Heller (Natuur en Groen): “Dit gezamenlijke project levert een grote bijdrage aan de biodiversiteit, duurzame ontwikkeling, natuurbehoud en verbetering van de lokale infrastructuur. De belangrijke missende schakel in de recreatieve fietsverbinding tussen de Soestdijkerstraatweg en de Utrechtseweg is gerealiseerd. Het Voetstappenpad uit de jaren 30 van de vorige eeuw is hersteld. En de waterberging om regenwater op te vangen is gerealiseerd. Met al deze elementen is een belangrijke mijlpaal richting een groene toekomst van de regio bereikt.”
In 2018 voltooide Rijkswaterstaat de verbreding van de A27 en de nieuwe aansluiting van Hilversum op de snelweg. Hierdoor was er aanzienlijk minder ruimte nodig dan voorheen en kwam de oude aansluiting beschikbaar voor de ontwikkeling van natuur, waterberging en recreatie. Ter bevordering van de biodiversiteit is er ruimte gemaakt voor de ontwikkeling van droge bossen en natte heide met poelen.
Waterhuishouding versterkt
Floris Voorink, wethouder Watermanagement: “We zijn hartstikke blij met de oplevering van de waterberging Huydecopersweg, waardoor het oppervlaktewatersysteem in het gebied wordt versterkt. Bij veel regenval kan nu ook regenwater worden afgevoerd naar dit gebied. De gemeente heeft hierbij intensief samengewerkt met het Waterschap en Vitens en de voorbereiding en realisatie op zich genomen.”
Er is een ondergrondse leiding aangelegd van het gemaal Diependaal naar de nieuwe waterberging als extra afvoerroute voor hemelwater uit de bebouwde kom in Hilversum zuidoost. Dit draagt bij aan een beter waterbeheer tijdens perioden van extreme neerslag.
Recreatie
Voor liefhebbers van buitenactiviteiten zijn nieuwe fiets-, wandel- en ruiterpaden aangelegd. Deze paden sluiten aan op bestaande netwerken. Via de in 2018 gerealiseerde fietstunnel onder de afrit A27 in het verlengde van de Huydecopersweg en de in 2022 aangelegde fietstunnel onder de spoorlijn Hilversum-Utrecht in de Maartensdijkseweg, zorgt het nieuwe fietspad door het Huydecopersbos voor de afronding het fietsrondje Hilversum in de zuid-oosthoek van Hilversum.
Ook heeft GNR de oorspronkelijke route van het historische Voetstappenpad hersteld, een zeer bekende wandelroute rondom Hilversum, die rond 1970 moest worden aangepast door de aanleg van de A27.
Het Plan Huydecopersweg is het resultaat van een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Goois Natuurreservaat, gemeente Hilversum, AGV/Waternet, Vitens en provincie Noord-Holland. Aan het plan hebben inwoners en direct betrokkenen mee kunnen denken.