De ‘huiskamers’ zijn laagdrempelig en te bezoeken zonder indicatie. Inwoners hoeven niet eerst een aanvraag te doen bij de gemeente voor ‘een individuele voorziening’ maar kunnen zich direct aanmelden bij een van de 15 aanbieders op 31 locaties in Hilversum.
Wethouder Gerben van Voorden (Zorg en Samenleving): “Hoe maak je het leven dragelijker van deelnemers en hun omgeving? Hoe zorgen we ervoor dat mensen voor wie het leven niet altijd makkelijk is een steuntje in de rug krijgen en zichzelf kunnen zijn? Juist met dit soort landingsplekken in de buurt, waar deelnemers ontdekken wat hun talenten zijn en steun vinden bij elkaar. Door samen met vrijwilligers en professionals elke week bij elkaar te komen en om te kijken naar elkaar, ontstaat saamhorigheid en verbinding. Door te werken met vrijwilligers, vaak buurtgenoten, ontstaan er zorgzame gemeenschappen binnen de wijk.
Geen subsidie per deelnemer maar per locatie
Een deel van de dagactiviteiten bestond al, onder de noemer ‘dagbesteding licht’. Een deelnemer moet hiervoor een individuele WMO beschikking aanvragen bij de gemeente. De aanbieders moesten per persoon op basis van aanwezigheid factureren. Dat zorgde voor veel administratie. Nu is dat niet meer nodig, omdat de gemeente de dagactiviteiten niet langer per deelnemer subsidieert maar per locatie. De aanbieders krijgen hiermee zelf de regie over hoe inwoners mee kunnen doen en hebben hierdoor minder kosten per deelnemer.
Het financieren van lichte vorm van dagbesteding per locatie i.p.v. per deelnemer heet in het jargon ‘een dagbesteding als algemene voorziening’. Hilversum is landelijk één van de koplopers. Samen met andere zoals Amsterdam, Utrecht Deventer, Apeldoorn en Nijmegen.
Wethouder Gerben van Voorden: “Deze vereenvoudiging biedt kansen om anders tegen dagbesteding aan te kijken. Niet langer als een product voor een individu, maar als een collectieve plek waar professionals samen met vrijwilligers inwoners ondersteunen die dat nodig hebben.”
Van 200 plekken op 11 locaties naar 1.000 op 31 locaties
Met deze vereenvoudiging van administratieve taken kost het aanbieders minder en kunnen ze meer plekken aanbieden voor hetzelfde bedrag. Waren er voorheen 200 plekken op 11 locaties in gebruik, nu is er ruimte voor 1000 inwoners op jaar basis verspreid over 31 locaties binnen Hilversum, terwijl de begroting van de gemeente voor deze dagactiviteiten hetzelfde is gebleven.
Joost van Donk van de Meubelwerf, een meubelwerkplaats voor mensen met een psychische kwetsbaarheid: “Ik hoop dat het laagdrempeliger wordt. En dat mensen die om wat voor reden dan thuiszitten makkelijker hiernaar toe komen om weer wat leuks te gaan doen en positiever in het leven gaan staan. Ik heb ook al een paar telefoontjes gehad van verwijzers van mensen die willen komen aanwaaien.”
Groter en diverser aanbod
Om het aanbod uit te breiden heeft de gemeente het afgelopen jaar veel maatschappelijke organisaties benaderd om mee te doen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een breed palet aan dagactiviteiten.
Zo begeleidt King Arthur Groep in de Hilversumse Meent jonge mensen met dementie. Elke woensdag sporten, lunchen en wandelen de deelnemers samen onder begeleiding van een professional en vrijwilligers. Phase1 geeft elke week yoga , sporten en creatieve workshops aan mensen die herstellen van een verslaving. Op de Meubelwerf kunnen mensen met psychische kwetsbaarheid meubels maken en een eerste stap doen richting (vrijwilligers) werk. Bij Sherpa bereiden inwoners maaltijden voor, zeven dagen per week, op drie verschillende locaties. De soep wordt gebracht naar het verpleeghuis om de hoek. En bij het Maatjesproject kunnen mensen elke vrijdag fietsen met een maatje van het Maatjesproject.
Kijk voor meer informatie op: hilversum.nl/dagactiviteiten