Blauwalg Anna's Hoeve en Berlagevijver

2 augustus 2024
In de Berlagevijver en in de vijvers bij Anna’s Hoeve is blauwalg aangetroffen. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst om mensen te informeren.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die voorkomen in zoet water. Dat blauwalgen in natuurwater zitten is normaal. Maar te veel groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit. Blauwalgen worden nauwelijks gegeten door waterdieren. Wanneer er meer voedingsstoffen in water zijn, groeien blauwalgen daarom al snel. Sommige blauwalgen kunnen giftig zijn, en de overmatige groei kan schadelijk zijn voor mens en hond. 

Gezondheid

Wanneer er veel blauwalgen in zwemwater zitten, kunnen ze voor overlast (zoals stank) en gezondheidsrisico's voor zwemmers zorgen. Blauwalgen kunnen huidirritatie geven en als u blauwalg binnenkrijgt, kan dat maag-en darmklachten veroorzaken. Vooral kleine kinderen zijn kwetsbaarder en stoppen onbewust dingen (ook blauwalgen) in hun mond. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten.

Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Blauwalg herkennen

U kunt blauwalg in water herkennen door de volgende dingen:

  • het water ziet eruit als groene soep 
  • er is blauw schuim te zien 
  • er heeft zich een olieachtige drijflaag gevormd 
  • in het water zijn veel zwevende algenbolletjes 
  • het water stinkt

Vermoedt u aanwezigheid van veel blauwalg? Laat het ons weten door een melding te doen. Als de gemeente op de hoogte is van veel blauwalg in het oppervlaktewater worden borden geplaatst om inwoners te informeren.