Pleegouders in Hilversum goed doen voor kinderen die het moeilijk hebben

25 oktober 2024
In de gemeente Hilversum is het een uitdaging om pleegouders te vinden. Hierdoor worden de kinderen bij pleeggezinnen buiten de regio, uit hun vertrouwde omgeving, geplaatst. Dit is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het kind. Dat pleegouderschap heel mooi kan zijn, vertellen de Hilversumse pleegouders Martijn en Janine. Hun hulpverlener pleegzorg Alien, van de Hilversumse pleegzorgorganisatie Youké, licht enkele praktische aspecten van het pleegouderschap toe.

Martijn en Janine zien het als plicht om iets bij te dragen aan het welzijn van kinderen. Janine, zelf opgegroeid in een gezin met pleegkinderen: “Het mooie is dat je iets kunt doen voor kinderen die het moeilijk hebben. Volgens ons heeft ieder kind recht op een fijne gezinssituatie. Wij kunnen die mogelijkheid bieden in ons eigen gezin met twee tienerzonen, en dat voelt heel goed. Wat wel belangrijk is als je deze stap zet, is dat je er onvoorwaardelijk voor gaat.”

Informatie inwinnen

Toen hun biologische kinderen nog klein waren, is het stel naar een informatie-avond gegaan van Youké om te horen wat het pleegouderschap inhoudt en wat de mogelijkheden waren. Youké helpt kinderen en jongeren en hun gezinnen bij opgroeien en opvoeden. Martijn: “Een jaar of vijf geleden gingen we er actief mee aan de slag door een TAP-training te doen.” Alien: “Na deze Training Aspirant Pleeggezinnen krijg je huiswerk en vragen mee. Als je dan besluit pleegouder te worden, gaan we met je in gesprek en wordt onderzocht of je een veilige woonomgeving kunt bieden en kunt samenwerken met meerdere partijen zoals de biologische ouder(s) en hulpverleners. Als je alle formaliteiten hebt doorlopen, ben je officieel beschikbaar als pleegouder.” 

“Het wennen verliep heel goed”

In 2021 kon de tiener Alicia anderhalf jaar bij Martijn en Janine wonen om haar mbo in Hilversum af te ronden. Toen zij op kamers ging, was er ruimte voor Bente van negen jaar. Zij woont nu bijna twee jaar bij het gezin. Martijn: “Het wennen verliep goed. Onze jongens accepteerden het vrij eenvoudig en er hoefde niet veel aangepast te worden thuis. Dat ze elk een grotere kamer kregen, hielp ook.” Veel pleegkinderen hebben een ‘rugzakje’, zo ook Bente. Ze kreeg therapie en het stel biedt hierin extra zorg. Alien: “Helaas worden kinderen niet zomaar uit huis geplaatst, daar gaat natuurlijk van alles aan vooraf, dat moet je je wel realiseren.”

Veilig en fijn opgroeien

Het contact met de biologische moeder verloopt goed en zij komt zelfs regelmatig bij het gezin thuis. Martijn: “Als je kinderen weghaalt bij hun ouders is dat meestal tegen hun zin in. En al vormen pleegouders een neutrale partij, zij zijn wel de kwaaie pier. Dan kan je je voorstellen dat contact niet altijd even goed gaat. Dan hebben we met deze ouder echt wel geluk.” Janine geeft aan: “Realiseer je wel dat, hoe goed je het ook doet als pleegouder, je nooit kunt opboksen tegen de biologische band van het kind met zijn of haar ouders. Daarin delf je altijd het onderspit.” Martijn geeft de tip om je gedurende het hele proces flexibel op te stellen: “Bij ons kunnen ze veilig en fijn opgroeien. Zie je gelukkige kinderen, dan krijg je daar zelf ook een goed gevoel van.” 

Informatie-avond in Bussum

Wat pleeggezinnen doen, soms elke dag, soms voor een paar dagen, soms voor een maand, is van onschatbare waarde voor pleegkinderen. Laat u informeren tijdens de informatieavond op donderdag 14 november 2024 van 19.30-21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) bij Timon op de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum. Meld u aan via www.timon.nl/pleegouders. Meer informatie op www.pleegzorg.nl.
 

Interview met niet in beeld de pleegouders

Foto: Hulpverlener pleegzorg Alien, van de Hilversumse pleegzorgorganisatie Youké. De Hilversumse pleegouders Martijn en Janine niet herkenbaar in beeld.