Lamme vertelt hoe het monument tot stand is gekomen. “Na de eerste herdenking in 2015 in de Vituskerk, ontstond de wens voor een permanente plek om te herdenken in de vorm van een monument. Een commissie, waaronder Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé, is er over na gaan denken en vond in mij een vormgever uit de omgeving die er met een artistiek oog naar kon kijken.”
Zonnebloemen
Lamme komt uit Hilversum en kon zich gelijk vinden in het door de commissie bedachte thema zonnebloemen. “Op basis van het grit van het hart van een zonnebloem ben ik de personen die in het vliegtuig zaten gaan symboliseren als zonnebloemen. Een bloem in de knop verbeeldt een kind, een bloem in bloei een volwassene. De bloemkoppen wijzen naar elkaar waardoor je ze als families kan herkennen. Een enkeling is zo gepositioneerd dat hij wordt opgenomen in de groep.” Het mooie van het proces vindt Lamme dat het ontwerp in samenspraak met de nabestaanden tot stand kwam. “Het monument is heel zorgvuldig vorm gegeven zodat iedereen er met een goed gevoel bij kan herdenken.”
Gesmeed brons
De zonnebloemen zijn in brons gesmeed door de Soester Rijn Tupker. “Brons smeden is een bijzondere techniek. Het geeft het metaal een uitstraling die je niet krijgt als je het bijvoorbeeld gaat gieten. Het kunstwerk haalt de stevigheid uit de bladeren die aan elkaar zijn vastgelast. Tegelijkertijd verbeeldt het de eeuwige verbondenheid van de nabestaanden.” Er was een wens om de namen ergens zichtbaar te maken. Lamme vond het zelf een goed idee om er een bank bij te plaatsen, zodat je er even bij kunt gaan zitten. Zo ontstond het idee voor de stenen bank met namen.
Geen hiërarchie
Lamme noemt het monument ‘een rank geheel’. “Wat ik er heel mooi aan vind is dat er bij het samen komen van mensen geen hiërarchie ontstaat. Omdat de zonnebloemen in een cirkel staan, komt iedereen er omheen staan. Er is geen platform, geen links en geen rechts. Die manier van herdenken vind ik bijzonder mooi.” Hij heeft goede herinneringen aan de samenwerking met alle betrokkenen. “Er werd veel naar elkaar geluisterd. Het is fijn dat de mensen er zo blij mee zijn. Het was een bijzondere opdracht voor mij.”
Herdenkingsbijeenkomst
Woensdag 17 juli 2024 vindt er om 10.30 uur een herdenkingsbijeenkomst plaats bij het Hilversumse MH17-monument in het Dudokpark. Naast burgemeester Gerhard van den Top en pastoor Jules Dresmé verzorgen ook enkele direct nabestaanden en de voormalig geestelijk verzorger van de Korporaal van Oudheusdenkazerne een toespraak. Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenkingsbijeenkomst bij te wonen.