Balie donderdagmiddag 21 november dicht

Op donderdag 21 november is de balie vanaf 14.00 uur gesloten. de receptie is open tot 17.00 uur. Vrijdag 22 november vanaf 8.30 uur staan wij graag weer voor u klaar.

Monitor Economie 2024: draaiende economie met uitdagingen

22 oktober 2024
Het aantal banen is vorig jaar verder toegenomen, de werkloosheid is laag gebleven en er was een groeiend aantal bedrijfsvestigingen in Hilversum. Wel is het groeitempo in 2023 gestabiliseerd in vergelijking met 2021 en 2022 en heeft Hilversum te maken met verschillende uitdagingen. Dat blijkt uit de Monitor Economie 2024 van de gemeente.

De monitor geeft 1 keer per jaar inzicht in een aantal economische kerngegevens die samen een beeld geven van de stand van de Hilversumse economie. Dit jaar zoomt de monitor in op het belang van praktijkgeschoold werk.

Aanzienlijke woon-werkpendel

De gemeente kende het afgelopen jaar een banengroei van 1,2%. Het groeitempo blijft daarmee iets achter bij het landelijk gemiddelde van 2,6%. Tegelijkertijd steeg de werkloosheid licht van 3,4% naar 3,6%. Dit is nog altijd laag en gelijk aan het landelijk gemiddelde, maar ligt iets boven het regionaal gemiddelde van 3,3%. De gemeente werkt eraan om de arbeidsmarkt, het onderwijs en de beroepsbevolking beter op elkaar te laten aansluiten. 

De arbeidsmarkt heeft de aandacht mede omdat 36% van de werkende inwoners van Hilversum een baan in de eigen gemeente heeft. Dit cijfer ligt onder het gemiddelde van 46% voor centrumgemeenten en kan wijzen op een mismatch op de arbeidsmarkt en veroorzaakt een mobiliteitsdruk.

Ruimtelijke uitdagingen

Hilversum heeft een aantrekkelijke ligging, te midden van natuurgebieden. Dit zorgt ervoor dat uitbreidingsmogelijkheden beperkt zijn. De behoefte aan kantoor- en bedrijfslocaties is groot, terwijl de ruimte hiervoor zeer beperkt beschikbaar is. Dit kan een remmende werking op de economische groei veroorzaken. Tegelijkertijd vindt voorzichtig de transitie naar een duurzame en circulaire economie plaats, die ook vraagt om meer ruimte. Ruimte voor werken is daarom een belangrijk aandachtspunt. 

Floris Voorink, wethouder Economie: “De gemeente zet in op behoud, uitbreiding en ontwikkeling van aantrekkelijke werklocaties. Concreet betekent dit dat gewerkt wordt aan gebiedsagenda’s voor de werklocaties in Zuidwest, het centrum en het Media Park inclusief de campusontwikkeling. Verduurzaming is daarbij een belangrijk aandachtspunt.”

De gebiedsontwikkeling van het Arenapark naar het vernieuwde Sportpark is in volle gang. Dit is straks dé internationaal aantrekkelijke kantoorlocatie met ruimte voor wonen en sport. Ook het stationsgebied verandert. Hier is in de toekomst meer plek voor kantoren en creatieve bedrijven. Het centrum, Crailo en de Hilversumse wijken bieden eveneens kansen voor werken. Daarbij blijft de gemeente het mengen van functies, zoals wonen, werken en recreëren, stimuleren. 

Extra focus op praktijkgeschoold werk

De Monitor Economie zoomt ieder jaar in op een thema, dit keer is dat praktijkgeschoold werk. Een bovengemiddeld hoog percentage van de Hilversumse beroepsbevolking is theoretisch opgeleid. Hoewel het overgrote deel nog steeds praktisch en middelbaar opgeleid is, is met name het aandeel praktisch opgeleiden al jaren dalende. Praktisch en middelbaar opgeleiden zijn onmisbaar voor het functioneren van Hilversum en de kwaliteit van leven in de stad. Het is noodzakelijk om hun aandeel te behouden. 

De komende jaren staat de arbeidsmarkt voor een aantal grote uitdagingen. Zo is er de vergrijzing, die ook praktijkgeschoold werk raakt. De verwachting is dat tekorten onder andere ontstaan in de techniek, het onderwijs, de zorg en de bouw. Personeel in deze sectoren is al jaren schaars, onafhankelijk van de economische situatie. Om hierop in te spelen heeft de gemeente Hilversum binnen een toekomstbestendige arbeidsmarkt speciale aandacht voor praktijkgeschoold werk. Onderdeel hiervan is het herwaarderen van het middelbaar beroepsonderwijs. Samen met het MBO College Hilversum wordt gewerkt aan een meerjarige samenwerkingsagenda. 

De arbeidsmarkt is divers en de dynamiek wordt beïnvloed door verschillende factoren. Dit vraagt om een goede afstemming tussen beleidsterreinen als economie, sociaal domein en wonen. Ook een goede namenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden is belangrijk om tot het gewenste resultaat te komen.