Kinderburgemeester Julie zwaait af: “Ik vond het superleuk om te doen”

4 juli 2024
Hilversum bruist elk schooljaar van frisse energie wanneer leerlingen uit groep 7 en 8 van haar basisscholen samenkomen voor de kindergemeenteraad. Dit jaar deden 20 kinderen mee van in totaal 11 basisscholen. Deze jonge raadsleden bedenken en voeren hun eigen plannen uit. Een van de spannende momenten voor de kinderen is het kiezen van hun eigen kinderburgemeester. Dit jaar nam Julie (12, de Wilge) vol enthousiasme deze rol op zich. Nu het schooljaar ten einde loopt, blikken we samen met kinderburgemeester Julie terug op een fantastisch jaar.

Hoe vond je het om kinderburgemeester te zijn? 

"Ik vond het superleuk om te doen. Het was heel gezellig met z’n allen in de kindergemeenteraad. De burgemeester vond ons ook erg gezellig. Het was leuk om samen te werken, mensen te leren kennen en gaaf om met de burgemeester samen te werken. En ik vond het een eer om de burgemeestersketen te mogen dragen."

Hoe kwam je op het idee om kinderburgemeester te worden? 

"Ik hoorde op school over de kindergemeenteraad en het leek me heel leuk om mee te doen, dus heb ik me opgegeven. Toen ik gekozen werd als kindergemeenteraadslid, mochten we een speech houden als we kinderburgemeester wilden worden. Dat leek me helemaal leuk, dus dat heb ik gedaan, samen met 17 andere kinderen! Toen ben ik gekozen."

Wat hebben jullie als kindergemeenteraad zoal gedaan dit jaar? 

"We hebben een plan bedacht voor een interactieve speeltuin. Daar wordt nu aan gewerkt en die wordt in juli  geopend. We hebben geholpen met het cadeau van Sinterklaas aan de kinderen van Hilversum, Koningsdag geopend en we hebben veel vergaderd en gedebatteerd."

En je hebt de koning ontmoet! 

"Ja, dat is zonder twijfel de mooiste herinnering. Het was wel spannend, omdat alles goed moest gaan maar het was heel leuk om hem een hand te geven en samen het lint van het nieuwe ziekenhuis Tergooi door te knippen."

Waar ben je het meest trots op? 

"Dat ik heb geleerd hoe je goed samenwerkt, hoe je omgaat met andere mensen en hoe de gemeente werkt."

Wil je nu later ook echt burgemeester worden?

"Ik zie dat de burgemeester heel hard werkt, daar heb ik veel respect voor. Hij moet vaak tot laat vergaderen. Gelukkig heb ik nog even om erover na te denken.”

Kindergemeenteraad 2024-2025

De kindergemeenteraad van Hilversum bestaat groep 8 leerlingen van Hilversumse basisscholen en heeft een schooljaar lang zitting. Ieder schooljaar start er een nieuwe kindergemeenteraad. De werving voor de kindergemeenteraad van schooljaar 2024-2025 wordt naar verwachting na de zomervakantie opgestart. De Hilversumse basisscholen