Als u in het buitenland gescheiden bent, moet u dit zelf doorgeven. Bent u in Nederland gescheiden dan moet dit binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechter zijn doorgegeven aan de gemeente. Dit moet in de gemeente waar u bent getrouwd. Meestal regelt uw advocaat dit.
Wat moet u weten
Buitenlandse scheiding
Als u in het buitenland gescheiden bent, moet u er zelf voor zorgen dat uw scheiding bij de gemeente waar u woont wordt ingeschreven. Als u in Nederland bent getrouwd, is het verstandig om de scheiding in te laten schrijven bij de gemeente waar u getrouwd bent. Anders blijft uw huwelijk in de lijst van de burgerlijke stand bestaan. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. U neemt het volgende mee naar uw afspraak:
- Originele echtscheidingsvonnis (uitspraak van de rechter). Uit dit document moet blijken dat de uitspraak definitief is (er is geen beroep meer mogelijk tegen het vonnis). Als het vonnis niet in het Nederlands is, moet de tekst vertaald worden door een tolk/vertaler die in Nederland een eed heeft afgelegd. Duitse, Engelse en Franse documenten hoeven niet vertaald te worden
- Documenten uit het buitenland die geschikt zijn gemaakt voor gebruik in Nederland (legaliseren) of waar een apostille op zit (een stempel of sticker van de rechtbank)
- Bewijs van inschrijving: als het vonnis in het buitenland moet worden ingeschreven bij de burgerlijke stand
Beëindigen huwelijk
- Uw advocaat regelt uw scheiding bij de rechtbank
- Meer informatie leest u op scheiden of uit elkaar gaan
Beëindigen partnerschap
- Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap hoeft niet altijd via de rechtbank
- Meer informatie leest u op ontbinden van een geregistreerd partnerschap
Wat moet u doen
- Buitenlandse scheiding: U maakt een afspraak. U kiest voor: inleveren buitenlandse documenten
- Scheiding in Nederland: U maakt een afspraak. U kiest voor: overige producten
Wat kost het
- Inschrijven van uw (buitenlandse) scheiding is gratis