Wat heeft Barry Hay met het Mercuriusbeeld in Hilversum?

12 juni 2024
U kent ongetwijfeld de wereldhit Radar Love van Golden Earring. Maar wist u dat de titel tot stand kwam in Hilversum? Golden Earring-zanger Barry Hay liet zich inspireren door het gouden beeld van Mercurius dat aan de voorzijde van het Hilversum Business Center staat, op Zeverijnstraat 6.

De toevoeging van ‘Love’ aan ‘Radar’ schoot Barry Hay te binnen toen hij vanaf Loosdrecht Hilversum binnenreed en aan zijn linker hand een, in zijn eigen woorden “een truttig kitschbeeldje met vleugeltjes aan z’n enkels” zag. Barry: “Ik weet niet waar de associatie vandaan kwam”. Het gaat om een goudkleurig beeld van de Romeinse god Mercurius, gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Dirk Stins (1914–1984).

Drukkerij De Mercuur

Het vergulde bronzen beeld van drie meter hoog werd in 1958 gemaakt in opdracht van Drukkerij en Uitgeverij C. de Boer jr. N.V. Het gebouw van de drukkerij, ontworpen door W.M. Dudok, werd datzelfde jaar gebouwd. In 1943 nam De Boer de N.V. Drukkerij De Mercuur (vh. Nonhebel) over. Het firmavignet toonde een Mercurius met een zedig hemdje aan. 

Boodschapper van de goden

In de Romeinse tijd werd Mercurius aanbeden als god van de van handel, communicatie, reizen en taal. Zo ook bij dit beeld, werd hij vaak afgebeeld als een jonge man die met zijn linker been op een bol balanceert. Zijn gevleugelde hoed en sandalen staan symbool voor zijn snelle bewegingen en zijn vermogen om tussen de sterfelijke en goddelijke werelden te reizen. Intussen houdt hij een caduceusstaf vast. Deze staf, met twee slangen eromheen gewikkeld, vertegenwoordigde zijn rol als boodschapper van de goden. 

In oude glorie hersteld

In 2007 hebben Hans Boonstra en Roel Mühlstaff het gebouw met het monumentale Mercurius beeld van Roto Smeets de Boer (RSDB) gekocht. Het gebouw is inmiddels een gemeentelijk monument. Het met bladgoud beklede beeld is in oude glorie hersteld, door het, zoals oorspronkelijk gerealiseerd, te bekleden met bladgoud. Op 12 juni 2024 is het opnieuw onthuld door Golden Earring-zanger Barry Hay. Wie weet heeft “dat truttige kitschbeeldje” er wel voor gezorgd dat Radar Love zo’n grote hit werd!