Gratis taxatiedagen: Hilversum zoekt pareltjes

8 mei 2024
Collectie Hilversum nodigt Hilversummers uit voor de gratis taxatiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei 2024 van 11.00 tot 15.00 uur in de Gooische Brink, Kerkstraat 63.

In de expositie aan de Gooische Brink toont Collectie Hilversum een bijzondere selectie voorwerpen uit het gemeentelijk depot en wordt de geschiedenis van de stad getoond.  Inwoners die ook een bijzonder Hilversums voorwerp thuis hebben - bijvoorbeeld van Dudok, een koektrommel met de Vituskerk erop of een Goois tapijt - krijgen op de taxatiedagen de waarde en het verhaal achter hun voorwerp te horen van een expert. Iedere bezoeker mag maximaal drie objecten of schilderijen meenemen. 

Collectie Hilversum, onderdeel van de gemeente Hilversum, wil met deze taxatiedagen meer te weten komen over de stad en moedigt daarom inwoners niet alleen aan om objecten ter taxatie aan te bieden, maar ook hun persoonlijke verhalen en herinneringen te delen die verbonden zijn met deze objecten.

Het tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ is al zo’n 40 jaar een succes. Collectie Hilversum nodigt iedereen uit om, net als in het televisieprogramma, objecten en werken van Hilversumse kunstenaars mee te nemen. Nora Bosscher (collectiebeheerder gemeente Hilversum): “Door alle Hilversumse voorwerpen en verhalen te koppelen aan de rijke geschiedenis van Hilversum, krijgen we met elkaar meer kennis en waardering voor de stad. Bezoekers van de taxatiedagen kunnen ook gelijk de gratis tentoonstelling ‘Schapen, Stoomtram en Schilderen - de geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd voorwerpen’ in de Gooische Brink bekijken.” 

Team van experts

Voor het beoordelen van de werken is een team van experts gevraagd. De Hilversumse taxateur Frederik Baerveldt kijkt met belangstelling uit naar de taxatiedagen: “Misschien ligt er nog een schilderij van James de Rijk, David Schulman, Jan van Ravenswaay of J.H.B. Koekkoek ergens op zolder, of ontdekken we andere interessante objecten. Daar word ik wel heel blij van!” 

Ook expert Kees van Aggelen, bestuurslid Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, die veel over de geschiedenis van de stad weet, is betrokken. Van ieder werk wordt een taxatierapport gemaakt dat bezoekers met het object weer mee naar huis krijgen. Ook worden alle objecten gefotografeerd.