Genomineerden Sportverkiezing 2023: Guus Vonck (petanque)

12 maart 2024
In aanloop naar de sportverkiezing blikken wij alvast vooruit en doen we een rondje langs een aantal genomineerden. Hieronder komt u meer te weten over sportman Guus Vonck (petanque): ‘Petanque is méér dan alleen maar ‘een balletje gooien!’. Samen met Yoram Vriezen (atletiek) is hij genomineerd voor Hilversums sportman van het jaar 2023.

Wanneer ben je begonnen met petanque?

“Ik kwam voor het eerst in aanraking met petanque (jeu de boules) op de camping in Spanje toen ik acht was. Met zestien jaar werd ik lid van PC de Gooiers in Hilversum. Er werd toen nog gespeeld in het Dudokpark. Ik trainde elke maandag- en woensdagavond ook nog voor voetbal. Op zaterdagochtend speelde ik dan een wedstrijd. Voor petanque trainde ik elke dinsdag- en donderdagavond. Vaak waren er op vrijdagavond en zaterdagmiddag en zondag toernooien. Ik besloot te stoppen met voetbal, omdat ik met petanque de top wilde halen.”

Wat zijn jouw grootste prestaties in de sport?

“Op 17-jarige leeftijd werd ik Nederlands kampioen junioren. In de bijna veertig jaar dat ik speel, behaalde ik tientallen podiumplaatsen bij verschillende Nederlandse Kampioenschappen.”

Wat voor club is De Gooiers?

“Petanque club De Gooiers timmert aardig aan de weg. Het eerste team is kanshebber om Nederlands kampioen te worden. De club is bezig om de accommodatie – de kantine en zestien binnenbanen - te vernieuwen en heeft een buitenterrein met ongeveer 55 banen. De Gooiers zijn daarom regelmatig gastheer van diverse Nederlands Kampioenschappen.”

Wat is jouw mooiste ervaring van vorig jaar?

“De bronzen medaille op het EK in het afgelopen jaar. Ook is het een grote eer om genomineerd te zijn voor Hilversums sportman van het jaar!”

Wat zijn jouw wensen voor de sport petanque in het algemeen?

“Mijn wensenlijst voor deze sport? Meer bekendheid. Petanque is méér dan alleen maar ‘een balletje gooien’. Het is ook niet alleen voor oude mensen, maar ook voor jonge mensen!”