Bijna bekend: Hilversumse sporter van het jaar

7 maart 2024
Wie o wie kan zich op donderdagavond 14 maart Hilversumse sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, uniek sporter en sportvrijwilliger van het afgelopen jaar noemen? “Een persoonlijke uitdaging nu is om een marathon te lopen in elke stad van het alfabet”, vertelt Agnes.

In aanloop naar die verkiezingen blikken wij alvast vooruit en doen we een rondje langs een aantal genomineerden. Hieronder komt u meer te weten van sportvrouw Agnes Nieburg (triatlon). Samen met Myrte van der Schoot (atletiek) en Marie-Flore Redegeld (jiu jitsu) genomineerd voor Hilversums sportvrouw van het jaar 2023.

Hoe kwam je bij de triatlon terecht?

Agnes: “Het is vet pret. Zo’n vier jaar geleden kwamen wij vanuit het buitenland in Hilversum terecht.  Wij kenden niemand. Ik werd lid bij de Hilversumse Triatlon club (TVH). Samen trainen en een routine opbouwen hielp bij het integreren in het nieuwe leven. Voor mij is een sportvereniging méér dan samen sporten.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op deze nominatie. Ik voel me gevleid en wil TVH hiervoor bedanken. Voor mij is deze sport gewoon leuk, net als mijn werk. Als je geniet van wat je doet dan moet je gewoon niet stoppen! Ik haal vaak podiumplekken, maar moet daar iedere wedstrijd hard voor vechten. Soms is er een paar seconden verschil tussen deelnemers en soms een paar minuten. Als je maar het beste van je zelf geeft, maakt het niet uit.”

Wat is jouw mooiste ervaring tot nu toe?

“Het eerste wat naar boven: de divisiewedstrijden van 2023. Het was de allereerste keer dat ik in een teamverband deelnam. We zijn ook gepromoveerd met de TVH Dames van de derde divisie naar de eerste divisie. Ook blijft het leuk wedstrijden te koppelen aan een vakantie met de familie. In Marbella werd ik eerste in mijn klasse en was het leuk dat mijn familie er ook bij was. Ook was er ooit een wedstrijd in Zuid Afrika - waar ik vroeger woonde - met veel vrienden en familie langs het parcours.”

Wat zijn je verwachtingen voor de komende tijd?

“Ik ben geen atleet met geboren talent. Zelf geloof ik in de 10.000 urenregel. Een persoonlijke uitdaging nu is om een marathon te lopen in elke stad van het alfabet. Al heb ik er al minstens 40 gelopen in de afgelopen tien jaar, ik heb ik nog tien letters te doen. Dat wil ik doen voordat ik 60 word, dus ik heb nog een dikke twee jaartjes de tijd.”

Waar zijn jouw wensen voor de sport?

“Altijd dankbaar blijven dat ik gezond ben en alles zonder blessures kan blijven doen. Het is ook belangrijk om aan anderen te denken. Met mijn triatlonwedstrijden zamelde ik bijvoorbeeld geld in voor Smiles Foundation, voor kinderen met gezichtsmisvormingen. Ook was ik betrokken bij Women for tri Zuid Afrika, waar veel vrouwen bijvoorbeeld konden leren zwemmen. Nu ben ik leerkracht bij Hilversum Montessori School Zuid. Ik wil kinderen inspireren en motiveren om deel te nemen aan de Hilversumse City Run. Ze weten ook waar ik heb gewoond. Een van mijn leerlingen dacht dat ik iedere ochtend uit Afrika naar school kwam rennen!”