600 jaar en de Nacht van Hilversum

2 januari 2024
In 2024 bestaat Hilversum 600 jaar. De start van het jubileumjaar begint met de jaarwisseling. Op 4 maart vieren we dat Hilversum op die datum in 1424 de zelfstandige status kreeg van Jan van Beieren.

Vanaf de jaarwisseling komt Hilversum langzaam maar zeker steeds meer in de feeststemming. Wat staat er zoal op de planning? De Nacht van Hilversum op 2 maart, Hilversum bakt op 3 maart en: Ook jarig op 4 maart? Laat het ons weten! Geld nodig voor de organisatie van de activiteit? Tot en met oktober 2024 is er subsidie beschikbaar vanuit de regeling ‘Energie uit de stad’. Hoe dat werkt staat op 600jaarhilversum.nl.

Nacht van Hilversum

Op zaterdag 2 maart vindt ‘De Nacht van Hilversum’ plaats met de opening van het Hilversumse pop-up museum ‘Schapen, Stoomtram en Schilderen, de geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd voorwerpen’, een openingsconcert met Waylon & Friends waarbij hij diverse bevriende artiesten uitnodigt met hem te spelen. Dit concert wordt georganiseerd samen met de Vorstin in Studio 21. Kaarten kosten € 10,- per stuk, de kaartverkoop start donderdag 21 december. 

Verschillende musea zijn langer open en in het Filmtheater gaat de film ‘Hilversum in zwart-wit' van Pieter Hoogenraad in première. Daarnaast worden horecaondernemers uitgenodigd iets bijzonders in hun zaak te organiseren. Zij mogen, speciaal voor de verjaardag van de stad, langer open zijn.    

Hilversum bakt

Zondag 3 maart is ‘Hilversum Bakt’. In de stad worden ontmoetingen georganiseerd waarbij zoveel mogelijk Hilversummers elkaar opzoeken en samen de verjaardag van de stad vieren. Onder het genot van een kop koffie, thee én een speciaal 600 jaar Hilversum taartje. Bakker Matthijs Boon en Banketbakkerij Burgt ontwikkelen deze taart. Het recept en een instructievideo komen in februari uit. Ook komt op de website een overzicht van alle ontmoetingen die georganiseerd worden, waar Hilversummers gratis aan kunnen schuiven.  

Ook jarig? Meld je aan

Alle Hilversummers die ook jarig zijn op 4 maart worden uitgenodigd om op het Raadhuis taart te komen eten. Ben of ken je iemand die op die dag jarig is? Mail de contactgegevens naar info@600jaarhilversum.nl. De uitnodigingen worden in januari verstuurd.  

Jubileumkalender

Samen met Oud en Nieuw en het openingsweekend vormen de diverse initiatieven van veel Hilversummers de feestelijke kalender van het jubileumjaar. De jubileumkalender bestaat uit bestaande activiteiten die een extra feestelijk tintje krijgen, maar ook veel nieuwe activiteiten. Kijk op 600jaarhilversum.nl!