Lex van Waarden (groenLinks): Omgevingsvisie

In twintig jaar tijd kan er veel gebeuren. Twintig jaar geleden voetbalde ik in het eerste van Victoria. Tegenwoordig fluit ik -een halve eeuw jong, met lichtgrijze haren en een versleten enkel- de thuiswedstrijden van de Klassieke Veteranen. Een ding is zeker. Of je het nu wilt of niet: verandering zal er altijd zijn.

Afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de Omgevingsvisie 2040. Een belangrijk beleidsdocument waarin we gezamenlijk opschrijven welk Hilversum we in 2040 willen zijn. Vanavond (9 maart 2023) is in de Regenboogkerk het Stadsgesprek over de conceptversie. En rond de zomer hopen we de visie -met alle extra input- in de raad vast te stellen.

 

Een Hilversum dat in 2040 groen, duurzaam en klimaatbestendig is. Een vitale Tuinstad. Een stad  met prachtige wijken en erfgoed, vol goede voorzieningen. Waar het goed, gezond en betaalbaar wonen is. Met een minder prominente rol voor de auto in de openbare ruimte.

Dat waren de thema’s die duidelijk uit de participatie naar voren kwamen. En die GroenLinks als muziek in de oren klinken.

 

Duidelijk is dat de druk op openbare ruimte vraagt om het maken van keuzes rond mobiliteit. GroenLinks heeft daar een duidelijke visie op: bij de keuzes die we maken bij de inrichting van de openbare ruimte is de auto wat ons betreft niet meer het eerste waar we aan denken. 

In steeds meer gemeentes zie je deze beweging al: autovrije binnensteden, 30 km zones, parkeerplaatsen omgezet in groen en plekken voor deelmobiliteit.

 

En ja, daarbij maak je natuurlijk in het centrum andere keuzes dan in een wijk aan de rand. 

Maar wat GroenLinks betreft is in het Hilversum van 2040 zichtbaar dat we voortaan eerst vanuit fiets en voetganger dachten en daarna aan de auto. En niet meer andersom.

 

Wat GroenLinks betreft gaan we komende jaren in en rond het centrum, de Gijsbrecht en de Havenstraat naar 30km per uur. We maken ons hard voor veilige en snelle fietsroutes naar het centrum, de voorzieningen, de natuur en de stations. Voor ruimte voor de voetganger en ruimte voor groen en terrassen.

 

Een ander belangrijk thema in de Omgevingsvisie is -mijn portefeuille- bouwen. GroenLinks vindt groei noodzakelijk om te voorzien in de enorme woningvraag en om de voorzieningen op peil te houden. En daarbij is -omdat we binnenstedelijk bouwen- bouwhoogte en verdichting altijd een punt van discussie. Ook daarin is GroenLinks duidelijk. We zijn géén dorp en op plekken waar dat kan bouwen we een paar lagen hoger. Bij OV-knooppunten, op het Circusterrein. Maar: bij alle ruimtelijke ontwikkelingen dient de kwaliteit van de leefomgeving altijd voorop te staan.

 

Twintig jaar geleden kon ik niet voorspellen dat ik vandaag de dag trotse vader van twee jonge Hilversummers zou zijn. Een zoon die examen doet, een dochter die halverwege het ATC is. 

 

De Omgevingsvisie 2040 gaat over het Hilversum van onze kinderen en hun generatiegenoten. 

Dat betekent dat we verder moeten durven kijken dan vandaag en morgen. En dat we verandering niet uit de weg moeten gaan.