Ons Gebouw
Met zijn rechte lijnen, verspringende gevels en de schoorsteen die uit drie delen lijkt te bestaan, zou je denken dat het een Dudok is. Ons Gebouw aan de Havenstraat is echter niet door Dudok, maar door Jacobus van Laren ontworpen als onderkomen voor de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en het Nederlands Verbond voor Vakverenigingen (NVV). Op de bovenverdieping zat een concertzaal voor 400 man. Van Laren ontwierp veel voor de Arbeiderswoningbouwvereniging van Hilversum. De rode bakstenen zijn een verwijzing naar het socialisme dat in de politiek met de kleur rood wordt aangeduid.
Café Dudok
De naam zegt het al: Dit is een Dudok. Niet dus. Architect Henk de Groot heeft wél zijn best gedaan om het op een Dudok te laten lijken. Vooral de oranje kozijnen vallen op. Hij ontwierp het pand in 1930 in opdracht van caféhouder Hermanus Spikker. Henk de Groot werkte een tijdje onder gemeentearchitect Willem Dudok en dat zie je duidelijk terug. Het café heette destijds Amsterdams Café. Later kreeg het de naam Het Zwarte Paard en tegenwoordig is het dus Café Dudok.
Modehuis Noordman
Modehuis Noordman klinkt vast niet bij iedereen bekend in de oren, maar het gebouw herken je direct. Het is het pand van parfumwinkel Douglas op de Kerkstraat. Ook dit gebouw doet denken aan Dudok. Maar de architect is Cornelis Trappenburg. Hij ontwierp het gebouw in 1930. Vroeger was het een winkel voor ‘heeren- en jongenskleding’. Noordman verkocht er maatpakken. De zaak liep zo goed dat hij 36 kleermakers in dienst had. Tegenwoordig heeft het pand dus nog steeds zijn winkelfunctie. Bij een renovatie in 1999 heeft het pand zijn oorspronkelijke uiterlijk teruggekregen dat nu nog steeds te bewonderen is.
Kiosk bij de Kei
De kiosk bij de Kei werd in 1931 gebouwd voor de verkoop van ‘couranten, anzichten, tijdschriften, sigaren, sigaretten, tabak en verpakte chocoladeartikelen tot 50 cent’. Maar niet door Dudok. Het is ontworpen door de architecten B.H. en C.M. Bakker, vader en zoon. Pa Bakker was naast architect ook politicus. Hij was in Hilversum raadslid en ook lange tijd wethouder Publieke Werken. In die functie werkt hij veel samen met Dudok. Hij had veel bewondering voor Dudok en dat zie je niet alleen terug in het ontwerp van de kiosk. De tweede naam van zijn zoon is Marius, net als die van Dudok.
Meer weten over Dudok?
Al het werk van Dudok én andere architecten van Hilversum zien? Dan moet u hier zijn: www.dudokarchitectuurcentrum.nl (DAC). Bij het DAC komt u ook meer te weten over hoe Dudoks benadering van architectuur nog steeds relevant is. Dudok thema’s staan niet alleen op de agenda van ontwerpers, maar van iedereen die betrokken is bij de totstandkoming van een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving.