Cultuursymposium #1: Samen sterk door diversiteit

We nodigen u van harte uit voor het Cultuursymposium #1: Samen sterk door diversiteit op 8 februari 2024. Een avond vol inspiratie, kennisdeling en netwerk rondom het thema diversiteit en inclusie.

De wethouder Cultuur, Arno Scheepers, heet u deze avond van harte welkom. Na het volgen van een panelgesprek kunt u een werksessie kiezen die aansluit bij uw werkpraktijk; voor een  amateurkunstvereniging tot grote culturele instelling. 

Programma

18.00     Inloop met diner
18.30    Opening en welkom door wethouder Cultuur, Arno Scheepers
18.35    Documentaire Metropole Orkest en panelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marije Mansfeld rondom het thema diversiteit en inclusie. Met Arno Scheepers (gemeente Hilversum), Jan Geert Vierkant (Metropole Orkest), Ikram Choho (Colourful People) en Kim Tawjoeram (Dynamic Arts)
19.30    Keuze uit 4 werksessies

  1. Kennis over (mogelijk) publiek door segmentatie, Tamara Bakker
  2. Diversiteit en inclusie voor amateurkunstgroepen, Froukelien IJntema
  3. Inclusief werven en selecteren, Ikram Choho, Colourful People
  4. Hoe kan ik jongeren bereiken en betrekken door middel van principes uit de hiphop cultuur, Sean Bogaers

20.45   Plenaire terugkoppeling en afronding met medewerking van Stadsdichter Charlotte de Raad
21.15    Napraten en borrel

Werksessies

1. Kennis over (mogelijk) publiek door segmentatie

  • Spreker Tamara Bakker 
  • Doelgroep: culturele instellingen, makers, evenementenorganisaties, festivals en kunstvakstudenten

Om te komen tot aanbod dat aansluit bij de inwoners van Hilversum is het belangrijk om te weten wie er precies in de stad wonen. Welke doelgroepen komen er in Hilversum meer voor dan in de rest van Nederland. En welke wensen hebben deze groepen als het aankomt op cultuurconsumptie.

Doelgroepsegmentatie (Whize/Culturele Doelgroepenmodel) kan helpen om grip te krijgen op deze vragen. Tamara Bakker geeft uitleg over deze manier van werken die leidt tot goede, concrete handvatten in het betrekken van publiek.

Tamara Bakker is zelfstandig onderzoeker en adviseur op gebied van cultuur, publieksbereik en monitoring. Kwantitatief en/of kwalitatief onderzoek vertaalt zij naar bruikbare adviezen voor opdrachtgevers als het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Boekmanstichting, Kunstgebouw Zuid-Holland en diverse gemeenten in het land. Ook deelt zij haar kennis en ervaringen regelmatig in colleges en werksessies zoals deze (o.a. voor het programma Leiderschap in Cultuur van de Universiteit Utrecht en voor Cultuurmarketing). Tamara werkte hiervoor 4 jaar als senior adviseur bij BMC en ruim 5 jaar als medewerker onderzoek en expertise bij Rotterdam Festivals.

2. Diversiteit en inclusie voor amateurkunstgroepen

  • Spreker Froukelien IJntema 
  • Doelgroep: amateurkunstgroepen, bestuursleden, festivals, cultuurcoaches, kunstvakdocenten, kunstvakstudenten

Vraag je je in je amateurkunstgroep wel eens af hoe divers en inclusief (D&I) je bent? Waarom zou je je met die vragen bezighouden? Hoe kun je daar werk van maken, waar begin je, en hoe kom je een stap verder? In deze interactieve werksessie staan deze vragen centraal. Daarbij kun je leren van een aantal muziekverenigingen in de provincie Utrecht die enthousiast meedoen aan het ‘veldexperiment D&I’ dat ZIMIHC begeleidt in partnerschap met Rabo ClubSupport. De Code Diversiteit & Inclusie in de Culturele Sector is hierbij hun gids.

Froukelien IJntema is koordirigent, -zanger en procesbegeleider. Ze is een enthousiaste verbinder. Al ruim 30 jaar geeft zij van lokaal tot internationaal vorm aan inclusief samenleven en -werken. Net als een dirigent in een koor, versterkt ze diverse ‘stemgroepen’ en laat ze samen klinken zodat iedereen gehoord wordt. Momenteel werkt ze in opdracht van ZIMIHC Connect als coördinator Herstelprogramma Amateurkunst in de Provincie Utrecht. 

3. Inclusief werven en selecteren

  • Spreker Ikram Choho van Colourful People 
  • Doelgroep: culturele instellingen, evenementenorganisaties, festivals, kunstvakstudenten

Wil je aan de slag met de P van personeel en meer diversiteit in je medewerkersbestand? Vraag je je af of dit de kwaliteit beïnvloed? Of wil je wel maar kan je “ze” niet vinden? In deze kennismakingssessie lichten we een tipje van de sluier op en beantwoorden we de volgende vragen: Wat is er anders aan inclusief en onbevooroordeeld werven en selecteren? Wat vraagt dat van onze huidige aanpak? Welke dilemma’s kunnen we tegenkomen?

Ikram Choho heeft ruim 19 jaar ervaring als trainer/adviseur en (team)coach waarbij zij heeft gewerkt voor veel verschillende opdrachtgevers. Haar aanpak kenmerkt zich door onbevooroordeelde aandacht voor de vraag van de klant en dit scherp te vertalen naar een resultaatgerichte aanpak. Zij zoekt naar inbedding en duurzaamheid in haar interventies en houdt ervan samen met de klant een maatwerkaanpak te creëren. Ikram adviseert, begeleidt en traint organisaties in bewustwording en implementatie van diversiteit en inclusie. In de afgelopen 5 jaar heeft zij veel culturele instellingen geadviseerd en getraind op de P van Personeel.  

4. Hoe bereik ik jongeren door middel van principes uit de hiphop cultuur

  • Spreker Sean Bogaers van Dynamic Arts 
  • Doelgroep: kunstvakdocenten, makers, wijkregisseurs, culturele instellingen, cultuurcoaches en kunstvakstudenten

Ontdek de unieke manier waarop Dynamic Arts hiphop en urban arts inzet als krachtige communicatiemiddelen met jongeren. In deze sessie verkennen we effectieve strategieën om jongeren te bereiken en te betrekken. Wat resoneert met de jeugd en wat juist niet? We duiken in de kracht van sociale media, de nieuwste trends, en onderzoeken samen de transformerende impact van jongerenparticipatie.

Sean Bogaers (35 jaar) is niet alleen de oprichter en mededirecteur van Stichting Dynamic Arts, maar ook een drijvende kracht achter jeugdinitiatieven in de regio sinds zijn 14e. Zijn toewijding aan de jeugd is diepgeworteld en veelzijdig. Opgeleid als agoog, zet Sean zich in voor jongerenwerk bij Versa Welzijn in Laren, waar hij met passie en expertise jongeren begeleidt en ondersteunt.
Zijn betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken reikt verder dan het jongerenwerk. Sean heeft 4 jaar ervaring als gemeenteraadslid en is de oprichter van de Larense jongerengemeenteraad, waar hij jongeren een stem geeft in lokale besluitvorming. Binnen Dynamic Arts heeft Sean met zijn team talloze activiteiten georganiseerd die zich richten op jeugdcultuur, waarbij de focus ligt op kunst, creativiteit en zelfexpressie. Zijn artistieke talenten beperken zich niet tot zijn organisatorische werk; Sean is ook actief als beatmaker, rapper en danser. Zijn podiumervaring omvat rollen als host en steeds vaker als gastspreker over thema's die jongeren, maatschappij, kunst en cultuur raken. Als gespreksleider brengt Sean een schat aan ervaring, inzicht en passie voor jongeren en cultuur.

Voor wie

Iedereen die een rol speelt in Hilversum om cultuur te organiseren, is welkom. Zoals: culturele instellingen, makers, evenementenorganisaties, festivals, amateurkunstgroepen (bestuurders en actieve verenigingsmensen), cultuurcoaches, kunstvakdocenten, kunstvakstudenten en wijkregisseurs. 

Adres

Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, Hilversum

Contact

Voor vragen over het Cultuursymposium kunt u mailen naar cultuur@hilversum.nl.