Brand, jeuk en Duitsers in de Fabritiusschool

25 augustus 2022
Brand, kinderen met jeuk, Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en recent een nieuw dak. De Fabritiusschool maakte wat mee! Een goede aanleiding om het verhaal van één van Hilversums mooiste schoolgebouwen eens aan u te vertellen. Oh en: Maandag beginnen de scholen weer. Let u alstublieft een beetje op onze fietsende Hilversummertjes?

Gemeente architect Willem Dudok ontwierp veel scholen in Hilversum. In 1925 maakte hij het ontwerp voor de Fabritiusschool. Twee jaar later kregen kinderen er voor het eerst les. Het ontwerp was opvallend. Het was namelijk de eerste én enige keer dat Dudok een rieten dak ontwierp voor een schoolcomplex in Hilversum.

Weggegooid geld?

In de jaren twintig was de gazon- en bloemversiering rondom de school hét onderwerp van gesprek. Dat vonden bewoners namelijk maar weggegooid geld. “Dat werd natuurlijk door de jeugd afgebroken en de stenen zouden worden gebruikt om ruiten mee in te gooien”, dachten Hilversummers. Uiteindelijk vonden de kinderen het prachtig en gebeurde er niks mee.

Twee scholen, één schoolplein

Scholen kregen in die tijd een nummer. Fabritiusschool was nummer 14. Kort na de bouw breidde Dudok het complex uit met een vleugel: school nummer 16. De scholen deelden het schoolplein en de gymzaal. In 1949 kregen de scholen officieel de namen Fabritiusschool en Ruysdaelschool. In 1971 sloot de Ruysdaelschool. Er waren te weinig leerlingen. De lege vleugel werd vanaf toen gebruikt door de Fabritiusschool.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse bezetters Hilversumse scholen in. Als eerste was de Ruysdaelschool aan de beurt. De leerlingen werden opgenomen in de Fabritiusschool. De leerlingen van de Ruysdaelschool kregen ’s ochtends les en de oorspronkelijke leerlingen van de Fabritiusschool in de middag. Totdat ook de Fabritiusschool werd ingenomen. De kinderen kregen nu les in de raadzaal van het oude Raadhuis en in het padvindersgebouwtje aan het Achterom.

Brand en jeuk

In 1985 brak een hevige brand uit die de Fabritiusschool volledig verwoestte. Twee jaar later was de school weer herrezen. De buitenkant was in oude staat hersteld en van binnen was het pand gemoderniseerd. Er was alleen één probleempje. De schoolkinderen kregen op een gegeven moment jeuk. En wat bleek nou? De rietdekker had gebruikt gemaakt van ander riet. En daar kroop in de zomer allemaal ongedierte uit. Gelukkig kreeg de school dat vrij snel weer onder controle.

Nieuw dak

Dit jaar werd het dak van de school vervangen. Dat was een behoorlijke uitdaging, want het dak is bijna 2.500 vierkante meter groot. Maar het moest gebeuren. Er was sprake van slijtage, soms waren er lekkages en op sommige delen overwoekerde het mos het riet. Dakbedekkers werkten er 58 dagen aan. Het gebruikte riet komt uit China en moet de leerlingen de komende dertig jaar weer een dak boven het hoofd geven.

Verkeersveiligheid scholen

Maandag zullen de leerlingen van de Fabritiusschool net als alle andere leerlingen van Hilversum weer naar school gaan. Daarom vragen we u om op te letten in het verkeer. Pas uw snelheid aan en vermijd waar het kan schoolzones. Kijk voor meer tips op de website van Veilig Verkeer Nederland.

De Fabritiusschool met zijn rieten dak