Toespraak Burgemeester Gerhard van den Top in het Rosarium

Dodenherdenking 4 mei 2023

Goedenavond,

Fijn om hier vanavond weer met zovelen samen te komen. En samen in stilte te herdenken. 

Op 4 mei herdenken wij allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna, zijn slachtoffers gevallen.

Inderdaad. Ook daarna. Want ondanks alles wat we weten over de onmenselijkheid, verschrikkingen en het leed dat zovelen -ook hier in Hilversum- is aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben we als mensheid kennelijk onze les nog niet geleerd. Onze veteranen die zich sindsdien elders in de wereld hebben ingezet voor vrede en veiligheid hebben die rauwe realiteit aan den lijve moeten ondervinden. Of daarvoor zelfs het grootste offer van het leven zelf gebracht. Ook hen herdenken wij hier vandaag.

Vorig jaar ontstond zelfs aan de grens van Europa in Oekraïne een oorlog die tot op de dag  van vandaag voortduurt, en die velen dwong huis en haard te verlaten. Slachtoffers van oorlogsgeweld op dit moment, daar en elders ter wereld, zijn vanavond ook in onze gedachten. Onze Oekraïense Hilversummers van het Philipsgebouw zullen straks ook een rouwstuk leggen met een lint met de tekst “Slava Ukraini” (glorie aan Oekraïne)

Dit indrukwekkende beeld van de gelauwerde beeldhouwer Piet Esser, één van de 24 oorlogsmonumenten die Hilversum rijk is, werd in 1949 onthuld. Het herinnert ons aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter sneuvelden.   
De knielende man herrijst vanuit de ellende en vernedering omhoog. Zijn naaktheid symboliseert hoe hij beroofd is van kleding, materieel en geld, maar ook van het vertrouwen in de medemens. 
Esser zelf schreef over het beeld dat de rechterhand op zijn voorhoofd spreekt van smart. Maar ook hoe de linkerhand getuigt van kracht. Kracht, waarmee hij naar vrijheid streeft.

Laat dat streven, en de vele offers daarvoor gebracht, ons inspireren elkaar te blijven ontmoeten en verstaan.