Rook is gevaarlijker dan vlammen

30 juni 2022
Reken maar: ook úw huis kan in de fik vliegen! Heeft u geen rookmelder, dan kan het even duren voordat u doorheeft dat er brand woedt in uw woning. “Als u slaapt, slaapt uw neus ook”, aldus de Hilversumse wijkbrandweerman René Wollaars.

René: ‘Als je dan uiteindelijk wakker wórdt, adem je van schrik nog meer rook in. Dan krijg je geen zuurstof binnen, en is het al snel einde verhaal.’ Tachtig procent van de mensen die overlijden door een brand, zagen nooit een vlam. Rook verspreidt zich sneller en komt overal. Rook is gevaarlijker dan vlammen.

Moderne woningen branden sneller

René: ‘Die moderne woningen met kunststofmeubelen vliegen eerder in brand dan huizen met eikenhoutenmeubelen van opa en oma. Een eikenhoutentafel vat binnen twintig minuten vlam, een kunststofbank staat binnen een paar minuten in de fik. En die bank zorgt ook nog eens voor veel rook. Dan heb je drie minuten om veilig je huis uit te komen.’

Advies van René

Het advies van René? ‘Plaats op élke verdieping een rookmelder. Plaats de rookmelders zo’n 30 tot 50 centimeter van de muur af en niet in de buurt van een plafondlamp. Een lamp trekt stof aan, waardoor de rookmelders minder lang meegaan. Zorg dat je er minimaal één hebt op elke verdieping. Dus óók op zolder, als iemand daar slaapt. Test rookmelders vooral. Want een brandend batterijlampje, zegt niet dat de melder piept bij brand. U kunt sowieso het beste elke tien jaar  rookmelders vervangen. Extra tip: hang dan ook meteen een koolmonoxidemelder boven de  Cv-ketel, geiser en openhaard. Koolmonoxide is geurloos. Levensgevaarlijk!’

René bij u thuis

René zit al 31 jaar in het vak. Tegenwoordig geeft hij ook voorlichting aan kinderen en ouderen. Ook komt hij voor een veiligheidscheck bij mensen thuis. Mail voor een afspraak naar: Wijkbrandweer-Hilversum@BrandweerGooiVecht.nl. Of kom naar zijn spreekuur op woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur bij het informatiewijkpunt op de Kerkbrink.

Per 1 juli nieuwe wet: Rookmelder op elke verdieping verplicht

Kortsluiting, een oververhitte laptop, de vlam in de pan: een brand kan snel ontstaan. Al na drie minuten kan uw huis volstaan met rook. Per 1 juli geldt een nieuwe wet: op iedere verdieping een rookmelder. Rookmelders zijn er vanaf ongeveer 16 euro en koopt u online of in de bouwmarkt of elektronicawinkel. Weten hoeveel rookmelders u nodig hebt? Check rookmelders.nl.