Rondje Corversbos met Piet

10 juni 2022
Piet is één van die helden die op straat en in de natuur afval opraapt. Wist je dat er in Nederland zo’n 220.000 kilometer per jaar wordt afgelegd door ongeveer 9.300 rapers? Wij wisten het niet, maar Piet wel. Tijdens een rondje door het Corversbos praat hij ons bij in de wereld van het afvalrapen.

Piet is heel actief. Hij loopt twee keer in de week hard bij het GAC, pakt regelmatig de mountainbike en racefiets. En hij wandelt veel. Heel veel! Tijdens zijn wandelingen ergerde hij zich aan rommel in de natuur. Piet: “Dan kun je blijven mopperen, of er iets aan doen. Een zakje mee, een grijper mee. Hoe moeilijk kan het zijn? Als ik dan toch lekker buiten ben, dan ook maar gelijk iets nuttigs doen. Ik gebruik tijdens het rapen de zwerfvuil app van Helemaal Groen. Ontzettend leuk om die erbij te hebben.”

Goed bezig, Piet!

“De Helemaal Groen App maakt op een kaart zichtbaar waar jij zwerfvuil hebt geraapt. Je looproute wordt groen. Na verloop van tijd verkleurt die route naar oranje en bruin. Nou, dat is voor mij een teken dat ik die kant weer op moet om daar te gaan rapen. Op de app zie ik alle paden in een bepaald gebied. Het mooie van Hilversum is: welke kant je ook opgaat, je komt binnen no time uit in een natuurgebied. Je ziet ook waar andere rapers zijn geweest, hoeveel kilometer er is gelopen in je eigen of in een andere gemeente. De beheerder van de Helemaal Groen app mailde mij op een gegeven moment: Goed bezig, Piet! Het begon op te vallen dat ik drie keer per week in de natuur liep te rapen en best veel kilometers maakte.”

Papiertje, peukje, zakje

Tijdens het lopen moeten we natuurlijk regelmatig stoppen voor een papiertje, peukje, zakje. Zelfs een lipje van een blikje ontkomt niet aan de grijper van Piet. We komen een flesje mét inhoud tegen. Die heeft iemand vast verloren. Behendig leegt Piet het flesje, stampt het plat en - hupsakee - in de zak. “Het is opvallend dat er veel minder flesjes in de natuur liggen sinds daar statiegeld op zit. Ik kan niet wachten tot er ook statiegeld op blikjes zit.” Wat is het opmerkelijkste wat hij ooit tegenkwam in de natuur? Daar moet hij lang over nadenken. Ondertussen spotten we een fietslamp tussen de brandnetels. Die wordt grondig geïnspecteerd. “Thuis maar eens kijken of die het misschien nog doet.” “Nou”, gaat Piet vrolijk verder: “Ik heb een keer een tientje gevonden. Die raapte ik natuurlijk ook op, maar ging in een andere zak.”

U stofzuigt toch ook élke week?

Krijg je ook wel eens een compliment of spreken mensen je aan? “Jazeker! Ik krijg complimenten, mensen steken hun duim op of zeggen: wat goed dat u dit doet. “Kijk”, zegt Piet heel nuchter “Het is maar gedoe op microniveau, maar het geeft toch voldoening. En soms zegt iemand: is dat nou geen water naar de zee dragen? Over een week ligt er weer van alles! Ja maar mevrouw, zeg ik dan … u stofzuigt toch ook élke week en niet één keer per jaar?”

Piet, ontzettend bedankt voor het mogen meelopen en je verhalen! Wij hopen dat je verhaal meer Hilversummers enthousiast maakt om met je mee te doen.