Het raadhuis kleurt oranje

24 november 2022
Op 25 november kleurt het Hilversumse raadhuis oranje. (En nee, niet vanwege het WK.) De kleur oranje staat op deze ‘Orange the World’ dag symbool voor de hoop dat er op een dag géén geweld meer plaatsvindt tegen vrouwen en meisjes.

Samen met inwoners worden locaties in kaart gebracht die door Hilversummers als onveilig worden ervaren. Volgens Soroptimist Nienke Feenstra zal  daar een verassende overeenstemming over zijn. 

Orange the World is de wereldwijde campagne 'Stop Geweld tegen Vrouwen': Op naar een wereld waarin de mensenrechten worden gerespecteerd, ook voor vrouwen. Op 25 november is de Hilversumse aftrap van de campagne  in het raadhuis van Hilversum. Wij spraken Nienke van de Hilversumse Soroptimisten. 

Geen wapen voor vrouwen

Nienke: “Ik werkte vanaf 1973 bij de politie en daar zag ik natuurlijk wat er met vrouwen kon gebeuren. Dat was nog in de tijd waarin je als politievrouw nog geen wapen mocht dragen. Als vrouw werd je geacht je niet met 'gevaarlijke zaken' te bemoeien. Andere tijden. Maar geweld tegen vrouwen is in al die jaren nog niet erg veranderd. We hebben flink gestreden om uiteindelijk wél onze volledige rol bij de politie op te kunnen pakken. In 1984 kwam ik bij de Hilversumse politie. Daar streed ik ervoor om bij een aangifte van een seksueel delict óók een vrouwelijke agent aanwezig te laten zijn. Elke politieagente kreeg toen een opleiding om aanrandings- en verkrachtingszaken op te kunnen nemen.”

Ontslagen als je trouwde

“In 1985 werd ik lid van de Soroptimisten. Ooit waren de Soroptimisten voornamelijk ongetrouwde vrouwen. Want om Soroptimist te worden, moest je een baan hebben. Pas eind jaren 50 werd je als vrouwelijke ambtenaar niet meer automatisch ontslagen omdat je trouwde. De Soroptimisten zamelen onder andere geld in en ondernemen acties. Wereldwijd. Met als voornaamste doel: vrouwen zelfstandig maken. Zo steunen wij Afrikaanse vrouwen door cashew- of shea butterbomen te schenken. Door de cashew- en shea butternoten te bewerken en de producten te verkopen, kunnen zij voorzien in hun eigen bestaan.”

Aantal gevallen van huiselijk geweld stegen

“Ook voerden wij bijvoorbeeld actie om meisjes uit de prostitutie te halen en schonken wij braillemachines aan een blindenschool in Nepal. Als een meisje blind is in een land als Nepal, dan heb je geen leven. De gedachte daar is: ben je blind, dan ben je bezeten door de duivel. En in de corona-periode knapten wij de vrouwenopvang aan de Neuweg op. Uit cijfers bleek ook dat in die periode het aantal gevallen van huiselijk geweld stegen.”

Waar voel je je onveilig in Hilversum

“Een paar jaar geleden stonden wij met een tent op de Kerkbrink. Mét een kaart van Hilversum en vroegen we passanten om aan te wijzen waar je je in onze stad onveilig voelt. We vroegen het meisjes, jongens, mannen en vrouwen. Het was verrassend hoeveel overeenstemming daarover bleek te zijn. Vrouwen én mannen zouden zich altijd en overal veilig moeten voelen op straat. Onafhankelijk van het tijdstip op de dag, van wat ze dragen of in welke buurt ze lopen. Om het veiliger te maken, kun je bijvoorbeeld denken aan meer verlichting, minder struiken naast de weg of camera’s op straat. Wij hopen dat de gemeente hier samen met de Hilversummers mee aan de slag wil gaan.”

Ik mag toch wel zeggen dat ik iemand leuk vind?

“Het lastige is ook dat seksuele intimidatie op straat nog niet strafbaar is. In Nederland is onze vrijheid van meningsuiting een groot goed. Iemand beledigen is strafbaar. En als je roept: ‘hee, lekkerding’ kún je denken: ik mag toch wel zeggen dat ik iemand leuk vind? Ja, behalve als die ander zich onveilig of geïntimideerd voelt. Het wordt wél strafbaar met de nieuwe wet seksuele delicten.”

Met mij kan je niet sollen

“Nee, zelf heb ik geen last van opmerkingen of gesis gehad. Misschien straal ik door mijn werk bij de politie iets uit van: ‘met mij kan je niet sollen’. Ondertussen heb ik ook niet meer de leeftijd om nagefloten te worden. Maar van mijn dochter hoor ik het nog wél! Ik vind ook dat het allemaal begint met de opvoeding van onze kinderen. Het is aan ons allemaal om onze zonen en dochters te leren om respectvol met elkaar om te gaan.” 

Onveilige plekken in Hilversum

De gemeente gaat samen met inwoners locaties in kaart brengen die door Hilversummers als onveilig worden ervaren. Samen wordt vervolgens bekeken wat op die locaties gedaan kan worden om het gevoel van veiligheid te vergroten.

Soroptimistclub Hilversum

Soroptimistclub Hilversum eo is een groep van ongeveer 40 vrouwen. Club Hilversum werd opgericht in 1932 en is daarmee één van de oudste clubs van Nederland. De naam Soroptimist is afgeleid van het Latijn: soror (zuster) die het optimum (beste) nastreeft. Meer weten kijk op soroptimistclub-hilversum.nl. De Orange the world acties worden samen georganiseerd met UN-women en de Zontaorganisatie. Kijk voor meer informatie op orangetheworld.nl  

Raadhuis oranje verlicht