Oekraïners onderdak in pand Philipscomplex

24 september 2022
De gemeente Hilversum gaat voor 3 jaar 500 Oekraïners huisvesten in één van de gebouwen van het Philipscomplex aan de Anton Philipsweg. Uit onderzoek blijkt dat het complex geschikt is om tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of het pand Silverpoint tegenover het station gebruikt kan worden voor tijdelijke opvang.

De gemeente Hilversum gaat voor drie jaar vijfhonderd Oekraïners huisvesten in één van de  gebouwen van het Philipscomplex aan de Anton Philipsweg. Uit onderzoek blijkt dat het complex geschikt is om tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of het pand Silverpoint tegenover het station gebruikt kan worden voor tijdelijke opvang.
 
Het kabinet heeft gemeenten opgedragen opvanglocaties te organiseren. Ook de gemeente Hilversum moet van het kabinet een bijdrage leveren. De vraag naar opvangplaatsen voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen is nog steeds heel groot.

Philipscomplex begin 2023 in gebruik

Eén van de panden van het Philipscomplex is geschikt voor tijdelijke opvang. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is akkoord en betaalt de kosten. Naar verwachting kan de gemeente de locatie begin 2023 in gebruik nemen. De ervaring op de Heuvellaan leert dat omwonenden met initiatieven komen om de Oekraïense gasten een warm welkom te geven.

Onderzoek naar opvang in pand Silverpoint

Het pand Silverpoint op de hoek van de Stationsstraat en de Schapenkamp staat op de nominatie om over 4 jaar gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw. De gemeente onderzoekt of Silverpoint tot die tijd gebruikt kan worden als opvanglocatie voor oorlogsvluchtelingen. De technische staat en de kosten zijn hierbij ook onderwerp van onderzoek. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd en krijgen bericht als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn.

Andere opvanglocaties in Hilversum

Op dit moment vangt de gemeente Hilversum op de Heuvellaan 350 Oekraïners op. Dit kan tot maart 2023. Dan start naar verwachting de herontwikkeling. De gemeente verbouwt nu een kantoor aan de Thebe 22 om straks de bewoners van de Heuvellaan te huisvesten. Ook bieden diverse hotels onderdak aan ruim 100 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Particuliere huishoudens bieden nu aan ongeveer 400 Oekraïners onderdak.

Philipsgebouw