Excuses voor rol gemeentebestuur tijdens WO2 ingevuld

13 mei 2024
Op maandag 6 mei hebben de gemeente Hilversum, de Nederlands Israëlitische Gemeenschap Hilversum (NIGH) en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee neemt de gemeente permanent het onderhoud van de Joodse begraafplaats met het Metaheerhuis aan de Vreelandseweg op zich.

Deze overeenkomst geeft invulling aan de excuses die het gemeentebestuur van Hilversum in 2021 aanbood aan de Joodse gemeenschap voor de rol van de gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het overlijden van het laatste lid van de Hilversumse Joodse gemeenschap zal de begraafplaats worden overgedragen aan het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), waarvan de gemeente en de Uitvaartstichting Hilversum het onderhoud zullen blijven verzorgen.

Holocaustherdenking op Joodse begraafplaats

Na de ondertekening vond voor het eerst een officiële herdenking van de Holocaust plaats bij het Holocaustmonument op de Joodse begraafplaats, georganiseerd door de gemeente Hilversum. Burgemeester Gerhard van den Top en wethouder Scheepers legden namens het college en de gemeenteraad een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. 
 

Ondertekening overeenkomst

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Gerard Klein (bestuursvoorzitter Hilversumse Joodse gemeenschap), Arno Scheepers (wethouder Openbare Ruimte en Begraafplaatsen) en Ritchie Kremer (penningmeester Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap) tekenen de samenwerkingsovereenkomst.