Naast alcohol nu ook drugsgebruik verboden

24 mei 2023
Vanaf 23 mei 2023 mag in het uitgaansgebied van Hilversum en op aangewezen locaties geen drugs worden gebruikt in de openbare ruimte. Dit om overlast tegen te gaan en te kunnen handhaven.

Het was al verboden om alcohol op straat te drinken. Middelen die in de Opiumwet worden genoemd als xtc, amfetamine en heroïne of lachgas, qat of hasjiesj zijn er nu bij gekomen.
 
Met het aangepaste aanwijzingsbesluit is er ook meer duidelijkheid voor de handhavers. Je mag in het gebied en aangewezen plekken niet gebruiken en ook geen drugs zichtbaar voorhanden hebben. Politie en boa's kunnen overtreders aanspreken en een boete geven. Een avondje kan dan duur uitpakken. We gaan nu eerst een periode waarschuwen en infomeren over deze nieuwe maatregel.
 
Burgemeester Gerhard van den Top: “Hilversum biedt een aantrekkelijk aanbod aan horecagelegenheden voor uitgaanspubliek. Daar zijn we trots op. Het gebruik van verdovende middelen in het centrum leidt tot overlast en gevoelens van onveiligheid bij bewoners, ondernemers en bezoekers. Met deze gebiedsaanwijzing kan de politie optreden. Zo houden we het Hilversumse centrum gezellig.”
 
Met het uitgaanscentrum worden alle openbare plaatsen bedoeld binnen het betreffende gebied dat grofweg wordt begrensd door de centrumring. Zie ook bijgevoegd kaartje. In het aanwijzingsbesluit wordt het exacte gebied aangeduid. Daarnaast zijn ook schoolpleinen, parken en speelplaatsen in de gemeente aangewezen. Ook deze zijn op een kaartje aangegeven.