Kabelgoottegels voor oplaadkabels

24 oktober 2023
Hilversummers kunnen vanaf januari 2024 kabelgoottegels aanvragen voor het opladen van elektrische auto’s. Met de tegels zorgt u dat mensen op straat niet kunnen struikelen over de laadkabels van uw elektrische auto. Handig toch?

Voor het aanvragen van de kabelgoottegels zijn wel regels. De eerste is dat u zelf een elektrische auto hebt. Ook verplicht is overleg met de buren. De gemeente kijkt daarna of de tegels geplaatst kunnen worden. Als dat zo is, dan moet de goot door een aannemer geplaatst worden. Doe-het-zelven in de openbare ruimte mag namelijk niet.

Eigen bijdrage

Let op: de aanvrager betaalt een deel van de kosten van de aanleg van de kabelgoottegels. De kabelgoottegel is niet voor elke inwoner een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de parkeerplaats op afstand van de woning ligt, aan de overzijde van een straat ligt of de kabelgoottegels door een brede groenstrook zouden moeten lopen.

Wijziging APV

Met de kabelgoottegels stimuleert de gemeente het gebruik van elektrische auto’s. Inwoners die beschikken over een oprit kunnen hun auto al opladen via een eigen oplaadpunt. Voor inwoners zonder oprit was die mogelijkheid er niet. Het leggen van een kabel over de stoep was tot nu toe verboden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Door een aanpassing van de APV later dit jaar nemen we deze belemmering weg.

Meer weten? 

Het raadsvoorstel en het collegevoorstel met nadere regels zijn in te zien op onze pagina met bestuurlijke informatie.