Hitte in Hilversum

19 juli 2022
In het centrum van Hilversum is het op sommige plekken zo’n 2°C warmer dan in het buitengebied. Behalve dan weer op de Groest! Want daar staan veel bomen. In een stad is het altijd warmer dan in de natuur; maar dan ook echt: áltijd.

Omdat gebouwen en wegen meer en langer hitte vasthouden dan bomen en planten, is het altijd warmer in de bebouwde kom. Ook autoverkeer, openbaar vervoer, airconditioning en energieverbruik schroeven de stadse temperaturen op. Bomen en planten zorgen voor schaduw en verdamping. Door verdamping wordt de lucht vochtig en daalt de temperatuur. Eén boom kan net zoveel koelte verspreiden als tien airco’s. De meest effectieve maatregel om hoge temperaturen in de stad tegen te gaan is: meer groen!

Tropische dagen en hete Hilversumse nachten

Op tropische dagen is het warmer dan 30°C. Als het goed is, krijgen we in Hilversum dit jaar te maken met zo’n 3 tropische dagen. Voorspeld is dat Hilversum in 2050, 6 tropische dagen per jaar kent. Het toenemen van het aantal warme, zomerse en tropische dagen zorgt ook dat hittestress door hete nachten vaker voorkomt. Nu ervaren inwoners in het centrum 1,5 week per jaar hittestress door warme nachten. Als je aan de rand van Hilversum woont is dit nu 1 nacht per jaar. Voor 2050 is voorspeld dat inwoners in het centrum 3 weken per jaar hittestress ervaren door warme nachten en de rest van Hilversum 2 weken per jaar.

Meer lezen over hitte in Hilversum

Lees meer over het klimaat en wat dat betekent voor u als inwoner van Hilversum op https://open-hilversum.hub.arcgis.com (zoek op ‘hitte’). Op deze website vindt u kaarten als: welke buurt is het groenst, hoe heet kan het in uw straat aanvoelen, en hoe ziet uw hittestress voorspelling eruit?  

De website Open Hilversum staat in het teken van data, bijvoorbeeld over wijken, groen, economie, mobiliteit en duurzaamheid. Inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden kunnen hier gegeven over Hilversum vinden én delen.