Hilversummer Erik: ‘Suïcidale gedachten als stem in mijn hoofd’

6 september 2023
Als gevolg van meerdere trauma’s worstelt Erik (30) al sinds zijn tiende met mentale problemen. Zo erg zelfs, dat hij suïcidale gedachten heeft. Voor de Wereld Suïcide Preventie Week deelt hij zijn verhaal met ons. Alleen door erover te praten, kunnen we het taboe op dit onderwerp doorbreken.

“Vanaf mijn tiende worstel ik met mijn mentale gezondheid. Ik heb meerdere trauma’s opgelopen waardoor ik depressief en uiteindelijk ook suïcidaal werd. Die suïcidale gedachten ervaar ik bijna als een stem in m’n hoofd die zegt: ‘Je moet dit doen, dit wordt echt niet beter, anderen zijn beter af zonder jouw gezeik.’ Ik merk dat het de laatste tijd wel iets beter gaat. Op dit moment oriënteer ik mij op wat ik eigenlijk wil: waar liggen mijn kwaliteiten en wat zijn mijn mogelijkheden?”

Ups en downs

“Het leven gaat met ups en downs. Maar de moeilijke periodes zijn langer dan de goede, dat maakt het erg zwaar. Dan worstel ik echt tegen de drang om wat te doen of mezelf te beschadigen. Ook als ik in een goede flow zit, heb ik in m’n achterhoofd dat er vast weer een moeilijke periode aan komt. Het contrast tussen goede en slechte periodes is groot. Als ik mij, voor mijn doen, goed voel, ga ik erop uit, spreek ik af met vrienden en ga ik naar de dagbesteding. Ik ga m’n bed uit en doe dingen. Op slechte dagen blijf ik het liefst in bed liggen slapen, zodat de dag maar zo snel mogelijk voorbij is.”

Vertellen

“Toen het net speelde dacht ik nog ‘dat zal wel weer over gaan’, dus ik vertelde er niemand over. Maar nadat ik mijn eerste poging deed, voelde ik dat ik ermee naar buiten moest komen. Ik vertelde het eerst tegen de mentor van mijn opleiding. Met hem kon ik goed praten zonder dat iedereen ingelicht werd. De drempel om het aan mijn ouders te vertellen was hoog. Maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Ze schrokken natuurlijk en iedereen wilde ineens van alles doen om te helpen. Mijn ouders en broertje nemen het gelukkig wel serieus. Ze vragen er regelmatig naar. Ook vrienden vragen ernaar. Eén maatje belt vier keer per week als hij klaar is met werken om in te checken.”  

Taboe doorbreken

“Ik merk dat er nog steeds heel erg een taboe zit op suïcidaliteit. Sommige mensen zien je nog steeds als aansteller, als je je kwetsbaar opstelt. Waarom? Omdat mensen bang zijn voor de dood. Daar willen we niet mee geconfronteerd worden. Terwijl er veel meer mensen zijn met gedachten over de dood, dan mensen denken. Wat ook goed is om te benoemen. Suïcide gaat niet altijd over verlangen naar de dood, maar over niet meer op deze manier verder willen of kunnen leven. Het gaat over rust in je hoofd willen en dat het leven weer behapbaar wordt.”

Wat kun je doen 

“Als je iemand in je omgeving hebt die suïcidaal is, kun je het best gewoon naar die persoon luisteren. Dat is het belangrijkst. Wees er voor diegene en luister. Je kunt ook kijken of er iets is wat je kunt overnemen, bijvoorbeeld huishoudelijke taken of de hond uitlaten. Maar ik zou niet in de hulpverlener rol springen. En je kan ook beter niks opdringen, want dat werkt meestal averechts.”

Mijn toekomst

“Ik had heel lang de overtuiging dat het nooit beter zou worden. Maar ik heb nu weer een kleine strohalm, dat ik juiste begeleiding ga krijgen. Daarvoor sta ik op de wachtlijst. Ik hoop dat het leven daardoor draaglijker wordt en dat het aansluit bij wat ik nodig heb. Ik heb voor ogen om in de toekomst bij bedrijven als ervaringsdeskundige te werken. Ik wil adviseren hoe leidinggevenden en werkgevers om kunnen gaan met mensen die worstelen met hun mentale gezondheid en hoe ze daar werkplekken voor kunnen inrichten. Daar zou ik graag een bijdrage aan leveren.” 

Wereld Suïcide Preventie Week

Tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week wordt extra aandacht gevraagd voor suïcidepreventie. Kijk voor meer informatie op samenmindersuïcide.nl of 113.nl/ikhelpmee.

113

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113.nl, bel gratis 113 of 0800-0113.