Zoals mensen hebben geleefd, zo gaan ze ook dood

24 mei 2023
Jos (70) woont al 68 jaar in Hilversum en had een praktijk als fysiotherapeut. Op een gegeven moment kwam hij iemand tegen die vertelde over haar werk bij Hospice Kajan. Dáár kan ik met al mijn zorgervaring ook wel iets betekenen, dacht Jos. Al 4 jaar lang werkt hij nu een dagdeel per week bij Kajan.

Jos: “Hoe het is om in een hospice te werken? Je zou denken dat dat alleen maar naar en verdrietig is. Dat is het imago van een hospice. Maar het is een nogal eenzijdig beeld, hoor. Zoals mensen hebben geleefd, zo gaan ze ook dood. Dat is mijn bevinding. Iemand die positief en optimistisch in het leven staat, zit ook in die laatste levensfase niet per se in de put.”

Uiteindelijk iets meer een plek geven

“Hoe mensen uiteindelijk overlijden, heeft veel indruk op mij gemaakt. Sommige mensen zijn net binnen en overlijden kort daarna. Er zijn mensen die van tevoren bedenken hoe zij willen dat hun leven eindigt en hun wensen op papier hebben gezet. In het hospice heb ik ook gezien hoe het proces kan verlopen als iemand maar vasthoudt aan het leven, terwijl het lichaam volledig op is. Mijn vrouw overleed 5 jaar geleden vrij plotseling na een zeer kort ziekbed. Door mijn ervaring in het hospice kon ik dat uiteindelijk iets meer een plek geven.”

24 uur per dag verzorgd en begeleid

“In een hospice kom je terecht als de verwachting is dat je binnen 3 maanden overlijdt. In een hospice word je 24 uur per dag verzorgd en begeleid. Zeer intensief dus. Kajan zit in een mooie villa met gezellige kamers in de buurt van het raadhuis. Er wordt heerlijk gekookt, er is ook een prachtige tuin. Onderhoud, koken, boodschappen, zorg: het kost natuurlijk allemaal veel geld. Gelukkig zijn er ook veel vrijwilligers.”

Het schept een band als je met elkaar dit bijzondere werk doet

“Het contact dat ik met bewoners heb varieert. Soms heb je mooie gesprekken. Het komt ook voor dat mensen de  controle niet willen loslaten en zich vooral bezig houden met pietluttige praktische zaken als: ik heb een groene beker meegenomen dus ik wil geen blauwe. Maar andere mensen laten weer alles aan ons over en besteden hun kostbare tijd aan hun dierbaren. Tussen vrijwilligers onderling ontstaan er trouwens ook soms mooie vriendschappen. Het schept natuurlijk een band als je met elkaar dit bijzondere werk doet.”

‘Ik wandel weer in het bos!’

“Soms overlijden mensen snel, ja. Maar het komt toch ook voor dat iemand weer redelijk opknapt. Vaak ook wel juist vanwege die intensieve zorg, de aandacht en de warme sfeer. Maar dan moet iemand na 3 maanden toch ergens anders naar toe: weer naar huis of naar een verpleeghuis. Ik herinner mij ook nog een kaartje dat iemand stuurde die weer naar huis was gegaan. ‘Ik wandel weer in het bos!’, schreef ze. Bijzonder.”

Ook vrijwilligerswerk doen?

Hospice Kajan zoekt regelmatig vrijwilligers die één dagdeel per week beschikbaar zijn. Kijk op www.hospicekajan.nl. Ander vrijwilligerswerk doen? Leuk! Er is altijd iets wat bij u past: (taal)maatje, gezellig koffie drinken, een petitie voor Amnesty, meehelpen bij de Voedselbank, gastvrouw bij het Filmtheater of een lief kaartje voor eenzame ouderen schrijven? Vrijwilligers en actieve inwoners zorgen voor meer sociale verbinding in wijken. Eén op de 5 Hilversummers is al vrijwilliger. Dus wilt u iets voor een ander betekenen? Kijk op de pagina Vrijwilligers voor meer informatie of ga naar versavrijwilligerscentrale.nl.