“Wat vindt iemand nou écht leuk om te doen?”

26 september 2022
Wandelen, boogschieten of samen koken. Buurtsportcoaches ‘gezonde leefstijl’ willen Hilversummers motiveren iets te doen wat ze écht leuk vinden.
Elke week houdt buurtsportcoach Biko Blommestein op maandagavond en woensdagochtend gratis inloopspreekuur bij het Medisch Centrum in Zuid.

”Bij het Leefstijlloket krijgt u gratis advies over een gezonde leefstijl en bewegen. Iedereen is welkom op ons spreekuur en een afspraak maken is niet nodig. Samen kijken we naar wat u eventueel kunt veranderen in uw leefstijl, zonder dat u meteen naar de sportschool moet”, vertelt Biko. 

Rollatorvriendelijke wandelgroepjes

Met collega’s bracht Biko in kaart wat er allemaal te doen is in Hilversum. Zo zijn er voor senioren alleen al 24 wandelgroepjes. Ook zijn er veel sportverenigingen en buurthuizen die van alles organiseren. Flyers over het Leefstijlloket liggen bij veel huisartsen en fysiotherapeuten: Biko: “Huisartsen zijn blij met ons aanbod. Zij hebben vaak minder tijd om uitgebreid met patiënten over leefstijl te praten. Een paar weken geleden kwam een oudere vrouw langs met haar rollator. Ze hikte er al drie weken tegenaan om langs te komen en was heel blij toen ik haar vertelde over ‘rollatorvriendelijke’ wandelgroepjes. Zij lopen bijvoorbeeld niet door het bos, maar wandelen op routes waar je makkelijk vooruitkomt met een rollator. Volgende week bel ik haar om te horen of ze is gegaan.”

Van de bank af 

“Wie langskomt bij ons bepaalt zélf wat hij of zij wil doen. Wij zeggen in ieder geval niet: u moet op dieet, stoppen met roken en drie keer per week naar de sportschool. Wij zoeken naar activiteiten waar iemand voor van de bank afkomt. Dit kan van alles zijn: koken, biljarten of bewegen. In een gesprek over onder andere gezondheid, zingeving en het dagelijks leven zoeken we samen naar wat iemand van binnenuit beweegt: Wat wil iemand écht graag veranderen en wat vindt iemand écht leuk om te doen. Anders werkt het niet. Wandelgroepjes zijn tot nu toe het populairst. Laagdrempelig, lekker buiten, gezellig én verbindend.”

Handboogschieten 

“Vorige week kwam er een man op spreekuur met nog maar één been. Vroeger zwom hij veel. Samen kwamen we erachter dat hij nu graag wilde boogschieten. Mensen hebben de neiging om terug te vallen op wat ze vroeger deden, maar door een gesprek en een vragenlijst lukt het om breder te kijken.” Na drie weken belt Biko mensen die bij hem zijn geweest terug en vraagt of het gelukt is om te beginnen. Is dat niet gelukt, dan vist hij uit waar ze tegenaan liepen. Geen vervoer? Dan kijken we samen hoe we dit wél kunnen regelen. Toch geen zin in die activiteit? Dan zoekt Biko verder naar waar iemand wel écht blij van wordt. 

Ook naar het gratis inloopspreekuur Leefstijlloket?

Medisch Centrum Nieuw Zuid, Diependaalselaan 337 A 
Elke maandagavond 19.00 uur – 21.00 uur
Elke woensdagochtend 9.00 uur – 11.00 uur

Wijkcentrum St Joseph in Hilversum Oost, Minckelersstraat 71 
Elke maandagochtend 9.00 uur – 11.00 uur
Elke woensdagavond 19.00 uur – 21.00 uur

Kijk voor meer informatie op jouw.teamsportservice.nl.

Buurtsportcoach Biko