Hilversum geeft inhoud aan excuses voor rol gemeentebestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op maandag 6 mei is de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Hilversum en de Nederlands Israëlitische Gemeenschap Hilversum (NIGH) officieel ondertekend in het Metaheerhuis van de Joodse Begraafplaats aan de Vreelandseweg in Hilversum. Tevens werd de Holocaust die middag voor het eerst officieel herdacht door de gemeente Hilversum met het leggen van een krans bij het Holocaustmonument op de Joodse begraafplaats.

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst neemt de gemeente Hilversum het onderhoud van de Joodse begraafplaats met het Metaheerhuis aan de Vreelandseweg tot in eeuwigheid op zich. Het onderhoud wordt uitgevoerd door de gemeente Hilversum en de Uitvaartstichting Hilversum.

Inhoud geven aan de excuses

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten om inhoud te geven aan de excuses die het Hilversums gemeentebestuur in 2021 heeft aangeboden aan de Joodse gemeenschap voor de rol van het gemeentebestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het overlijden van het laatste lid van de Hilversumse Joodse gemeenschap wordt de begraafplaats overgedragen aan het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). De gemeente blijft ook daarna zorgdragen voor het onderhoud.

De ondertekening vond plaats door wethouder Arno Scheepers (Openbare Ruimte en Begraafplaatsen), Gerard Klein (bestuursvoorzitter), Naftali Gurevich (penningmeester), Leslie Somlai (secretaris) van de Hilversumse Joodse gemeenschap en Ritchie Kremer (penningmeester NIK).

Wethouder Scheepers: "Het is een heel bijzonder moment dat we met het tekenen van deze overeenkomst als gemeente Hilversum voor altijd de verantwoordelijkheid voor de instandhouding van de Joodse begraafplaats en het Metaheerhuis op ons nemen. Wij kunnen nu op bescheiden wijze eindelijk iets terugdoen voor het immense leed dat in het verleden is veroorzaakt door de rol die het Hilversums gemeentebestuur heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Gerard Klein, bestuursvoorzitter Hilversumse Joodse gemeenschap: "Dankbaar, ontroerd, de cirkel is rond!"

Eerste officiële Holocaustherdenking op de Joodse begraafplaats

Na de ondertekening werd door burgemeester Gerhard van den Top en wethouder Scheepers namens het college en de gemeenteraad een krans gelegd ter nagedachtenis aan de Holocaust, bij het Holocaust monument op de Joodse begraafplaats. Daarna sprak Opperrabijn Binyomin Jacobs het Jizkor gebed uit ter gelegenheid van Jom Hasjoa.

Dit is de eerste keer dat de Holocaust op deze manier officieel herdacht is op de Joodse begraafplaats door de gemeente Hilversum en deze herdenking  is als officieel herdenkingsmoment toegevoegd aan het ‘jaaroverzicht herdenken en vieren’.

Burgemeester Van den Top: "Laten we niet alleen herdenken, maar ook handelen. Laten we samen werken aan een toekomst waarin de fouten van het verleden nooit worden herhaald en waarin elke gemeenschap zich veilig en gewaardeerd voelt. Met deze overeenkomst, en een jaarlijkse herdenking van de holocaust, voegt Hilversum de daad bij het woord van onze waakzaamheid bij het voorkomen van een herhaling van de geschiedenis. Samen met ons gemeentebestuur en velen in onze gemeente zal ik mij daar persoonlijk voor blijven inzetten."

Bij de ondertekening en de kranslegging waren ook Anita van Loon, directeur Uitvaartstichting Hilversum (USH), Hans Roos (Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek) en de fractievoorzitters van de gemeenteraad aanwezig.